Oppositie Brabants waterschap woedend: 'Landbouwbedrijven worden bevoordeeld'

De oppositiepartijen van het waterschap Brabantse Delta zijn woedend over de verdeling van de kosten tussen burgers, boeren en bedrijven. Volgens de vijf partijen bevoordeelt die verdeling agrarische bedrijven.

Oppositie+Brabants+waterschap+woedend%3A+%27Landbouwbedrijven+worden+bevoordeeld%27
© DIRK HOL

Daardoor moeten de burgers opdraaien voor hogere kosten. Die zouden 11 procent meer moeten gaan betalen en daarmee een derde van de kosten op hun schouders nemen.

In het dagelijks bestuur van het waterschap vertegenwoordigen twee van de vijf coalitiepartijen de agrarische sector, BBB en Onbebouwd. Daarnaast hebben de bestuurders van de VVD en West-Brabant Waterbreed een agrarische achtergrond. 'De burger betaalt de hoofdprijs om het waterschap als belangenbehartiger van het (agrarisch) bedrijfsleven te laten fungeren', stelt Annemiek Jetten van de PvdA.


Volgens de oppositiepartijen zouden de bedrijven en agrarisch ondernemers juist meer moeten gaan betalen, omdat Brabantse Delta voor die categorieën veel werk verzet. Het gaat daarbij onder meer over het peilbeheer van de bodem en het tegengaan van wateroverlast op versteende bedrijventerreinen. 'Het waterschap weet dondersgoed dat ons huidige watersysteem is ingericht op bedrijfsmatig gebruik, laat deze gebruikers dan ook naar rato betalen', stelt Cynthia Pallandt van de Partij voor de Dieren.

Ook de partijen AWP en 50Plus en de geborgde zetel namens Natuurterreinen hopen dat er veel bezwaar wordt gemaakt tegen de voorgenomen kostenverdeling. Dat kan nog tot 3 september.

Brabantse Delta noemt de conclusie van de partijen onjuist, maar zegt het gesprek daarover pas later dit jaar te willen voeren. 'Puur cijfermatig is de gemiddelde stijging van de kosten voor onze burgers 9,2 procent, terwijl dat voor de boeren 9,8 procent is. Dat wil ik graag even rechtzetten', reageert portefeuillehouder Financiën Karin van den Berg van Water Natuurlijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer