Beregeningsverbod in Midden- en West-Brabant

In Midden- en West-Brabant geldt vanaf dinsdag een verbod om overdag te beregenen vanuit oppervlaktewater. Waterschap Brabantse Delta neemt deze maatregel vanwege de droogte.

Beregeningsverbod+in+Midden%2D+en+West%2DBrabant
© VidiPhoto

Vanaf 7 uur tot 19 uur mogen onder andere gewassen niet worden beregend. Een uitzondering op het verbod is het koelen van fruitboomgaarden en het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor vee.

In een deel van het werkgebied van de Brabantse Delta gold al een totaal onttrekkingsverbod vanuit oppervlaktewater. Deze onttrekkingsverboden blijven gelden.


Grondwaterstanden zakken

Waterschap Brabantse Delta kan steeds moeilijker aan de watervraag voldoen. De (grond)waterstanden blijven zakken, het regent niet en de temperaturen blijven hoog. Hierdoor blijven ook de waterstanden in het buitenwater als Hollands Diep en de Maas dalen.


Door de droogte is er te weinig water beschikbaar om het hele werkgebied van voldoende water te voorzien. Ook is water nodig om sloten en beken door te spoelen om blauwalgen te voorkomen.


Grenzen bereikt

Het instellen van een urenverbod is een teken dat de grenzen van het waterverbruik met de huidige waterinfrastructuur zijn bereikt, geeft dagelijks bestuurslid Louis van der Kallen van Brabantse Delta aan.

'Er is gewoon te weinig water door de steeds vaker voorkomende droge periodes. Door nu terughoudend met water om te gaan, wil het waterschap proberen een totaalverbod te voorkomen. Het waterschap rekent op de medewerking van de inwoners en bedrijven', aldus Van der Kallen.

In meerde delen van Nederland mag niet meer worden beregend vanuit opperrvlaktewater. In Zeeland is dat al sinds eind juli verboden. Ook in Oost-Nederland gelden onttrekkingsverboden.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer