Waterschapsbelasting gaat volgend jaar fors omhoog

Huishoudens en agrariërs gaan volgend jaar in het hele land flink meer betalen aan waterschapsbelasting. Minimaal wordt de inflatie doorberekend, maar bij veel waterschappen komt daar nog een flinke verhoging overheen.

Waterschapsbelasting+gaat+volgend+jaar+fors+omhoog
© Frans Kanters

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Koploper wat betreft tariefstijging is waterschap Amstel, Gooi en Vecht, waar de tariefsverhoging voor huishoudens zo'n 35 procent bedraagt. De reserves van het waterschap zijn volgens RTL Nieuws zo uitgeput dat de besturende partijen Water Natuurlijk, PvdA, Partij voor de Dieren en de geborgde zetel van de fractie ongebouwd geen andere optie zien.

In de meeste andere waterschappen stijgen de tarieven met zo'n 10 procent. Dat is voor huishoudens een verhoging van ongeveer 100 euro per jaar. De extra kosten van de waterschappen vloeien voort uit gestegen personeels- en materiaalkosten, maar zijn ook nodig om de financiën op orde te brengen. Bovendien is er vanwege klimaatverandering extra werk voor de waterschappen.


Ook BBB

BBB zit in zestien van de 21 waterschapsbesturen. Ook die partij heeft dus geen andere optie gezien dan de tarieven fors te verhogen. Overal wordt minimaal de verwachte inflatie doorberekend. Die raamt het CBS nu op 3 procent. Maar vrijwel alle waterschappen laten de tarieven daarbovenop nog verder toenemen.

Overigens stijgt de belasting voor boeren in sommige waterschappen een stuk minder hard dan die voor burgers, bedrijven en eigenaren van natuurgebieden. Dat heeft te maken met een aanpassing in de verdeelsleutel voor de kosten.

Dit jaar stegen de waterschapslasten ook al. Gemiddeld betaalt een boer dit jaar 4.600 euro aan waterschapsbelasting. In 2022 was dit 4.355.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer