Bestuur+Brabantse+Delta+botst
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Bestuur Brabantse Delta botst

Het rommelt in het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta. Aanleiding is een motie van Water Natuurlijk, Natuurterreinen en de Partij voor de Dieren om meer te doen aan droogtebestrijding. 'Dit is opgevat als een uiting van wantrouwen in het dagelijks bestuur', zegt Lian Korst, fractievoorzitter van het CDA bij het waterschap.

De drie partijen pleiten in de 30 juni ingediende motie onder meer voor een maximering van de oppervlaktewater- en grondwateronttrekking, het afschaffen van de 5 procentregeling voor grasland in bufferzones rond natuurgebieden en het verhogen van het meetpeil.

Het document landde als een zware steen in de doorgaans rustige vijver van Brabantse Delta. 'Wij nemen dit de indieners zeer kwalijk', reageert Korst. 'Ze zeggen dat wij meer moeten doen aan droogtebestrijding en leggen de bal vooral neer bij de landbouw. Het is een motie voor de bühne, want alles wat erin staat, doen we al of er zijn al afspraken over gemaakt in het bestuursakkoord. Bovendien hebben we in juni nog in het algemeen bestuur afgesproken dat we in september een nieuwe werkwijze bespreken om de toenemende droogte het hoofd te bieden.'


Meer vaart maken

Volgens de drie partijen die de motie indienden, gaat het niet snel genoeg. 'Ook in 2018 en 2019 waren er al veel problemen met de droogte. Wij vinden dat er veel meer vaart moet worden gemaakt', pareert Karin van den Berg, algemeen bestuurslid namens Water Natuurlijk.

'Dat ze nu zeggen dat ze al op allerlei fronten actie ondernemen, kregen we pas tijdens het Breed Bestuurdersoverleg te horen. Een dag nadat wij de motie hadden ingediend.'


Stemmingmakerij

Van den Berg wijst de beschuldiging van de hand dat de motie vooral is gericht op de landbouw. 'Dat is stemmingmakerij. Wij willen dat alle onttrekkers hun steentje bijdragen, dus ook de waterbedrijven. Wij willen juist dat ook de landbouw minder last heeft van de droogte.'

In eerste instantie ondertekende ook de PvdA-fractie de motie, maar die heeft er afstand van genomen en excuses aangeboden. De fractievoorzitters hebben besproken hoe ze met de situatie om moeten gaan. Korst: 'We vragen ons oprecht af of de betreffende partijen het bestuursakkoord nog wel onderschrijven. Het is belangrijk om in dialoog met elkaar te blijven en niet vooraf al piketpalen te slaan.'


Motie intrekken

De drie partijen zijn gevraagd om de motie in te trekken, maar dat is tot nu toe niet gebeurd.

Van den Berg: 'We wachten het eerstvolgende droogteoverleg af met de motie in onze achterzak. Er moet echt een tandje bij.'

Weer

 • Vrijdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  13° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
Meer weer