Nederlandse Zuivel Organisatie pleit bij politiek voor voldoende omvang agrosector

Het is van belang dat de agrosector voldoende omvang blijft houden om om efficiënt te kunnen opereren en concurrerend te blijven op de internationale markt, schrijft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) in een brief aan politieke partijen.

Nederlandse+Zuivel+Organisatie+pleit+bij+politiek+voor+voldoende+omvang+agrosector
© Twan Wiermans

Er bestaat volgens de organisatie een 'kritische' omvang, 'een noodzakelijke schaal of omvang', om efficiënt te opereren en concurrerend te blijven in de markt. Die omvang wordt bepaald door wat de sector minimaal nodig heeft om aan de marktvraag te kunnen voldoen én om te kunnen investeren in nieuwe marktvragen. De zuivelsector is volgens NZO bovendien van groot belang voor de samenhang van het landelijk gebied en de mensen die er wonen en werken. De sector zorgt voor 81.000 voltijdsbanen.

NZO wil het belang van de zuivelsector voor Nederland bij de politieke partijen onder de aandacht brengen, met het oog op de verkiezingen. Met een exportwaarde van ongeveer 10 miljard euro en een bijdrage van 7 procent aan het Nederlands handelsoverschot noemt de organisatie de sector van groot belang voor Nederland.


Regioproduct

Hoewel Nederland voor een groot gedeelte voor de wereldmarkt produceert, is zuivel volgens NZO een 'typisch regioproduct'. 'Een groot deel van alle verwerkte melk in Nederland wordt in de ons direct omringende landen afgezet, met kaas als populairste smaakmaker. Van alle verwerkte melk in Nederland blijft bijna 75 procent binnen een straal van circa 500 kilometer in Europa.'

NZO brengt in de brief nog een aantal zaken onder de aandacht. Zo vindt de belangenorganisatie voor zuivelbedrijven het belangrijk dat er rond verduurzaming een gelijk speelveld is binnen de Europese Unie.


Bedrijfsspecifiek beleid

Verder vraagt de organisatie 'een beweging van generiek naar bedrijfsspecifiek beleid'. 'De opgaven rondom bijvoorbeeld waterkwaliteit of klimaat verschillen per bedrijf. Het optellen van prestaties op bedrijfsniveau geeft inzicht in prestaties op regionaal en provinciaal niveau. Dit maakt het mogelijk voor ondernemers om maatregelen te kiezen die het beste passen bij hun bedrijf en het gebied waar het bedrijf zich bevindt', staat in de brief.

Rond verduurzaming vraagt NZO aandacht voor de voedingswaarde van producten. De zuivelaars vinden dat niet alleen naar de CO2-equivalenten moet worden gekeken. 'De regel 'minder dierlijk, meer plantaardig' is te algemeen', stelt de organisatie.


Voedingsstoffen

Het weglaten van dierlijke producten moet volgens NZO worden gecompenseerd worden door andere voedingsmiddelen in termen van voedingsstoffen en calorieën. 'Het is ook belangrijk om te kijken naar de ecologische voetafdruk van de vervangingsproducten als geheel. Verder zijn er grote verschillen in de ecologische voetafdruk tussen producten in de dierlijke en plantaardige productgroepen.'

Verder wil de zuivelsector dat er duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen de methaanuitstoot uit biologische processen, zoals in de melkveehouderij, en de methaanuitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen. 'Het monitoren van deze emissies op nationaal en internationaal niveau geeft inzicht in de bijdrage van de Nederlandse melkveehouderij aan de nationale doelstellingen.'

Om verdere emissiereductie te realiseren, is het volgens NZO nodig om specifieke doelen te stellen op bedrijfsniveau en in te zetten op innovatieve oplossingen. Denk aan monovergisting en het gebruik van additieven zoals Bovaer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer