Leden FNV en CNV stemmen in met nieuwe cao Zuivel

De leden van de vakbonden FNV en CNV hebben ingestemd met de nieuwe cao voor de zuivelindustrie. Voorafgaand aan de instemming werd gestaakt bij productielocaties van Royal FrieslandCampina in Marum, Noordwijk, Steenderen, Borculo en Meppel.

Leden+FNV+en+CNV+stemmen+in+met+nieuwe+cao+Zuivel
© niels de vries

De lonen in de zuivelverwerkende industrie gaan in vijftien maanden met bijna 12 procent omhoog voor de krap 12.000 mensen die onder deze cao vallen en bij 25 verschillende bedrijven werken, meldt FNV in een persverklaring.

Daarnaast komt er een regeling waarmee medewerkers vervroegd kunnen stoppen met werken. En een vergoeding voor de bereikbaarheidsdienst wordt verbeterd. Een meerderheid van 77 procent van de betrokken FNV-leden stemde voor het voorstel. Van de CNV-leden stemde 84 procent voor.


Meer rust

FNV-bestuurder Ron Vos: 'We kunnen tevreden zijn over wat we met z'n allen voor elkaar hebben gekregen. Er waren grote zorgen op de werkvloer omdat de inflatie er flink heeft ingehakt. De afspraken die we nu hebben kunnen maken, zorgen voor meer rust. Ook doet het meer recht aan de waardering die de medewerkers verdienen.'

De vakbonden en werkgevers, vertegenwoordigd in de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO), kwamen op 16 mei tot overeenstemming. Daarna kregen de leden van FNV en CNV tot en met 31 mei de kans zich over het resultaat uit te spreken.


Flink hoger loon

De loonsverhoging die nu is afgesproken, is flink hoger dan de 6 procent en eenmalig 600 euro bruto die de werkgevers in eerste instantie boden. Onder meer FrieslandCampina, Arla, A-Ware, Royal Lactalis Leerdammer, DOC Kaas en Cono Kaasmakers zijn aangesloten bij de NZO.

Volgens Vos toont dit aan dat staken loont. 'Met dit resultaat hebben we niet alleen meer recht gedaan aan het harde werk van de duizenden medewerkers in de zuivel, maar ook een signaal afgegeven dat werkgevers hun medewerkers serieus moeten nemen.'

De nieuwe cao is geldig tot en met 31 maart 2024. Met terugwerkende kracht gaat het loon per 1 januari 2023 met 8 procent omhoog. Vanaf 1 januari volgend jaar komt daar nog eens 3,65 procent bij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer