Waterschap Noorderzijlvest werkt samen in EU-klimaatproject

Waterschap Noorderzijlvest is met twee klimaatprojecten aangehaakt bij het Europese programma Blue Transition. Dat is opgezet om de eigen aanpassingen aan klimaatverandering te kunnen afmeten aan andere proeven in de landen rond de Noordzee.

Waterschap+Noorderzijlvest+werkt+samen+in+EU%2Dklimaatproject
© Harry Tielman

Het Gronings/Drentse waterschap kijkt met name naar de effecten van droogte en wateroverlast en de gevolgen daarvan voor de waterkwaliteit. De deelnemers mikken op structurele veranderingen om bepaalde gebieden weerbaarder te maken tegen de effecten van klimaatverandering.

In het pilotgebied Drents Plateau onderzoekt Noorderzijlvest hoe het watersysteem op de hoge zandgronden nu precies werkt. Ook het vasthouden van water in natte en droge tijden is een onderdeel van deze pilot.


Proeftuin

Daarnaast kijkt het waterschap samen met boeren en andere grondgebruikers naar mogelijkheden voor het aanvullen van de grondwatervoorraden. In het gebied tussen Zeijen en Veenhuizen in Noord-Drenthe komt hiervoor een proeftuin.

Voor het pilotgebied Noordelijke kuststrook draait het om het zuinig omgaan met zoetwater. Daarbij wordt gekeken naar het huidige zoetwateraanvoerplan en zoekt het waterschap naar mogelijkheden om dit plan te verbeteren. Het doel is zo slim mogelijk om te gaan met schaars zoetwater.

Ook in dit pilotgebied staat een proeftuin op stapel waarbij het waterschap samen met grondeigenaren kijkt naar de effectiviteit van acties rond regenwater. 'We willen het zoetwateraanvoersysteem verbeteren en regenwater beter en lokaal vasthouden zodat de beschikbaarheid vergroot', aldus het waterschap.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer