Ruim 1 miljoen euro voor waterprojecten Groningse boeren

Provincie Groningen en waterschap Noorderzijlvest stellen ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar voor het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater en het vasthouden van regenwater op landbouwgrond.

Ruim+1+miljoen+euro+voor+waterprojecten+Groningse+boeren
© Studio Kastermans

Organisaties in de landbouwsector kunnen subsidie aanvragen voor projecten die het wegspoelen van voedingsstoffen als kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen naar het oppervlaktewater verminderen.

Daarnaast kunnen organisaties de subsidie aanvragen voor projecten die bijdragen aan de vermindering van de effecten van klimaatverandering. Door in tijden van langdurige regenval water vast te houden, kunnen droge perioden overbrugd worden.


Lopende projecten

In Groningen lopen al meerdere projecten. Deze hebben onder andere het doel om de bedrijfsvoering van de boer te verbeteren. Belangrijke onderdelen van de lopende projecten zijn praktijkervaringen en kennisdelen en op maat gemaakte adviezen per bedrijf geven.

Zo is er bijvoorbeeld project 'Meer kennis, minder gewasbeschermingsmiddelen in Oost-Groningen', waarbij boeren onder andere de randen van hun akkers inzaaien met een mix van bloemen en grassen. Doel hiervan is om het wegspoelen van water en stoffen tegen te gaan.

Verder is er project 'Spaarbodem', waarbij deelnemers in groepen aan de slag gaan om de bodemstructuur te verbeteren en daarmee water beter vast te houden. Per groep wordt bij een bedrijf een praktijkproef uitgevoerd, onder begeleiding van deskundigen. Daarnaast wordt voor elke deelnemer een plan opgesteld voor het eigen bedrijf.

Samenwerking

De subsidieverlening komt voort uit afspraken die zijn vastgelegd in het landelijk Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Hierbij werken provincies, waterschappen, LTO Noord en landbouwcollectieven intensief samen aan het behalen van de doelen van organisaties die deelnemen. De brede samenwerking is van groot belang voor het succes van de projecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer