Noorderzijlvest beperkt extra waterberging tot De Onlanden

Waterschap Noorderzijlvest zoekt de ruimte die nodig is voor extra waterberging onder de stad Groningen in natuurgebied De Onlanden op de grens met Drenthe. Dat is de uitkomst van onderzoek door het waterschap.

Noorderzijlvest+beperkt+extra+waterberging+tot+De+Onlanden
© Niels de Vries

Volgens waterschap Noorderzijlvest is de komende jaren meer waterberging nodig in het gebied om neerslagpieken op te vangen. Die opvang gebeurt ook nu al in De Onlanden, maar de huidige calamiteitenberging daar dreigt te klein te worden als de klimaatextremen blijven toenemen.

Om bij meer waterberging in het natuurgebied kwetsbaar trilveen te beschermen, zal het extra op te vangen water worden opgeslagen in afgescheiden compartimenten.


Hoge kosten

Tijdens bestuurlijk overleg hebben waterschap Noorderzijlvest, de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en stichting Het Drentse Landschap, de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo besloten om de extra waterberging in De Onlanden zelf aan te leggen. Uitbreiding van waterberging buiten De Onlanden is volgens waterschap Noorderzijlvest te duur. 'Extern uitbreiden brengt hoge kosten met zich mee. Hier is geen financiële dekking voor op de korte termijn', stelt het waterschap.

Uit een nog op te stellen milieueffectrapportage moet blijken hoe waterschap Noorderzijlvest de eventuele negatieve effecten van de uitgebreide waterberging wil opvangen. De extra bergruimte moet uiterlijk begin januari 2025 zijn opgeleverd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer