Waterschap Noorderzijlvest staat intekenen onderhoudspaden toe

Grondgebruikers in het werkgebied van waterschap Noorderzijlvest mogen de onderhoudspaden langs watergangen optellen bij hun inspanningen voor het behoud van landschapselementen. Het dagelijks bestuur van het waterschap geeft hier toestemming voor voor de duur van een jaar. Daarna volgt een evaluatie.

Waterschap+Noorderzijlvest+staat+intekenen+onderhoudspaden+toe
© Koos van der Spek

Aanleiding voor de toestemming waren verschillende verzoeken van agrariërs op basis van het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In het nieuwe GLB is vastgelegd dat agrariërs onderhoudspaden van het waterschap mogen opgeven als landschapselement. De paden tellen dan mee voor de subsidie die agrariërs kunnen ontvangen voor duurzame en toekomstbestendige landbouw.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt dat toestemming van de eigenaar voldoende is. Het bericht op de website van het waterschap geldt dan als vorm van toestemming, meldt het waterschap. 'Blijkt naar aanleiding van controles dat schriftelijke toestemming tussen waterschap en agrariër alsnog vereist is? Dan kunnen agrariërs daarvoor contact opnemen met het waterschap', stelt waterschap Noorderzijlvest.


Eigen beheer

Waterschap Noorderzijlvest blijft voor het padenbeheer uitgaan van het eigen beheer- en onderhoudsplan. Agrariërs mogen van de onderhoudspaden alleen het aantal vierkante meters tot aan de insteek van een waterloop opgeven als landschapselement. Uitsluitend het maaien van het onderhoudspad is als vorm van feitelijk gebruik toegestaan.

Agrariërs krijgen geen toestemming voor ander feitelijk in gebruik nemen van de onderhoudspaden, zoals het inzaaien van een eigen gewas. Ook het maaien van het talud van de waterloop blijft in onderhoud bij het waterschap.

Na een jaar beoordeelt waterschap Noorderzijlvest wat goed ging en wat de leerpunten zijn. Het dagelijks bestuur besluit voor 15 mei 2024 of het de toestemming met een jaar verlengt. Ook kan het waterschap dan besluiten de toestemming uit te breiden naar de sloten. In 2024 volgt beleid voor de lange termijn op basis van de ervaringen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer