'Wat is het probleem van het World Economic Forum?'

Het afgelopen jaar heb ik regelmatig opmerkingen van boeren gehoord of gelezen over deelname van FrieslandCampina aan het World Economic Forum (WEF). Deze opmerkingen waren zonder uitzondering negatief.

%27Wat+is+het+probleem+van+het+World+Economic+Forum%3F%27
© Dirk Hol

Van dit WEF wist ik eigenlijk niets meer dan dat het een verzameling van directeuren van grote bedrijven en politici is die met privévliegtuigen naar het Zwitserse Davos vliegen om daar te vergaderen over hoe ze het milieu kunnen verbeteren. In het verleden is FrieslandCampina daar weleens aanwezig geweest, maar bij mijn weten is FrieslandCampina helemaal geen lid van het WEF.

Toch komt vooral op landbouwdiscussiefora elke keer de naam WEF weer naar voren en ik vraag me af waarom. Bovendien vraag ik me af waarom het zo'n probleem zou zijn als FrieslandCampina er lid van zou zijn.

Het WEF ligt onder vuur van complotdenkers en dat is een soort waar ik niets mee heb. Er zijn mensen die denken dat de werkelijke macht in de wereld niet bij nationale overheden ligt, maar bij het WEF. En dat het WEF doelen heeft als het concentreren van die macht en het inkrimpen van de wereldbevolking.

Achter complotdenkers aanlopen zal onze positie niet versterken

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Sommige van deze mensen denken ook dat corona voor dat doel is ontwikkeld in een laboratorium en dat Hillary Clinton aan het hoofd staat van een pedofielennetwerk dat wordt geleid vanuit de kelder van een pizzeria.

Blijkbaar is er ook een deel van de boeren bang voor het WEF en denkt dit deel dat het stikstofbeleid waar we mee te maken hebben, uit de koker van het WEF komt. Waarom? Misschien voelt het veilig als je denkt dat je een simpel antwoord hebt op moeilijke vragen en dat je plannen doorziet.

Ik maak me er zorgen over dat er boeren gevoelig zijn voor complottheorieën. Een discussie moet je voeren op basis van argumenten, die vervolgens zijn onderbouwd met feiten. Die zijn er genoeg om te rechtvaardigen wat wij als boer doen in ons dagelijks leven. Daar zijn geen rare complotten voor nodig.

Achter complotdenkers aanlopen zal onze positie niet versterken en alleen maar afleiden van waar het echt om gaat. Bij politici is dat ook het winnen van de verkiezingen. Of om het bevoordelen van je eigen land ten koste van andere landen. Maar er is geen club die streeft naar werelddominantie zoals je ziet in films van James Bond.

Zelf zie ik het WEF vooral als een club die door de leden wordt gebruikt voor het uitbreiden van hun netwerk. Eigenlijk net zoals mensen lid zijn van de Rotary. Zelf zou ik het een goede zaak vinden als FrieslandCampina er lid van zou zijn. Het zuivelconcern kan er alleen maar wijzer van worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer