'Het worden spannende verkiezingen'

Als ik mijn volgende column schrijf, zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten alweer geweest. Er zijn voor ons boeren weleens verkiezingen minder belangrijk geweest dan deze. Het is jammer dat de Nederlandse politiek de laatste jaren zo enorm is gepolariseerd, want daardoor verliest uiteindelijk iedereen.

%27Het+worden+spannende+verkiezingen%27
© Dirk Hol

Drie partijen zijn voor een groot deel van deze polarisatie verantwoordelijk. Drie partijen waar ik nooit in mijn leven op zal stemmen, namelijk de PVV, Forum voor Democratie en D66. Alle drie proberen ze zichzelf te profileren door problemen waarmee Nederland wordt geconfronteerd in de schoenen te schuiven van een kleine groep. Dat is een gevaarlijke manier van politiek bedrijven.

Als boer heb ik het meest te maken met de retoriek van D66. Die partij probeert vermindering van de stikstofuitstoot te gebruiken om de veestapel te verkleinen in plaats van omgekeerd.

Het hele land zit op slot door de stikstofimpasse. Daardoor kunnen veel projecten waarbij vrijwel geen stikstof vrijkomt, zoals in de bouw, niet doorgaan. Het is onzin om daar de landbouw de schuld van te geven. Het is het gevolg van wetgeving. Door het in stand houden van de leugen dat we moeten kiezen tussen vee of woningen wordt bewust een kloof gemaakt.

Van mij mag de regen op 15 maart met bakken uit de hemel vallen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Om die reden word ik gedwongen om bij de verkiezingen van maart meer uitgesproken te stemmen dan ik normaal doe. Dat zal gelden voor meer mensen, die gemotiveerd zullen zijn om hun stem uit te brengen. Normaal is het opkomstpercentage bij de Provinciale Statenverkiezingen niet zo hoog, dus daardoor kunnen we best een bijzondere uitslag krijgen.

Vroeger werd er weleens gesproken over 'mooiweersocialisten'. Als het op een verkiezingsdag regende, werd er minder op linkse partijen gestemd. De mensen die weer en wind trotseerden, stemden vaker op een rechtse of middenpartij. Blijkbaar waren zij meer gemotiveerd om te stemmen. Van mij mag de regen op 15 maart met bakken uit de hemel vallen, zodat alleen wie echt gemotiveerd is, zijn stem uitbrengt.

Waar ik me nog wel zorgen over maak, is de demonstratie die Farmers Defence Force aankondigde voor 11 maart. Het lijkt me niet verstandig om daags voor de verkiezingen een grote demonstratie te houden waar veel mensen overlast door krijgen. Dat motiveert weer anderen om te gaan stemmen. In het stemhokje zullen ze niet vergeten zijn hoelang ze in de file stonden. Dat werkt zeker in het nadeel van de landbouw. Het is beter om de demonstratie een weekje uit te stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer