'Intensieve landbouw in de overtreffende trap'

Een familielid vroeg me naar mijn mening over stadslandbouw oftewel verticale landbouw. Haar werkgever is betrokken bij een project hiervoor. Daarbij worden onder dak groenten verbouwd op een extreem intensieve manier, waarbij het totale groeiproces wordt geoptimaliseerd. Zij was er enthousiast over en vroeg zich af of het voor mij een uitweg zou zijn uit de stikstof- en mestproblematiek.

%27Intensieve+landbouw+in+de+overtreffende+trap%27
© Dirk Hol

Ik betrapte me erop dat mijn eerste reactie veel te verdedigend was. Dat moet ik niet doen, want het idee is best interessant. Ik heb er op internet het een en ander over opgezocht en dat lijkt veelbelovend. Ik heb de website gevonden van een bedrijf, waarvan het me niet duidelijk is of het nu de producten verkoopt die in het systeem groeien of het systeem om te produceren. Het geeft aan smakelijk, gezond en milieuvriendelijk voedsel te maken.

Dat schept een band, want dat is hetzelfde als wat ik doe als melkveehouder. Het bedrijf claimt een opbrengst tot 1.000 kilo per vierkante meter per jaar zonder gewasbeschermingsmiddelen, mest of kunstmest. Dat is 130 keer zoveel als op mijn land aan gras groeit in een normaal groeizaam jaar. Als dat klopt, dan is dat bizar. Een melkveehouder met dat systeem zou met 130 koeien op een hectare extensief zijn.

Eigenlijk is er maar één denkfout die ik kan vinden in het verhaal: 1.000 kilo per vierkante meter kan alleen door in elke vierkante meter enorm veel voeding te stoppen. Dat kan met kunstmest, maar hier worden afvalstromen uit de voeding gebruikt, bijvoorbeeld voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is. Volgens mij is dat niet duurzaam.

Mooi als veehouderij kan worden geïntegreerd in verticale landbouw

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Er zijn twee manieren om ze beter te benutten. De beste manier is voorkomen dat ze ontstaan. Voorkomen van verspilling is de snelste, milieuvriendelijkste en meest economische manier om voedselschaarste aan te pakken. De op een na beste manier is reststromen voeren aan een productiedier en de mest daarvan gebruiken als voeding voor de plant. Dan ben je bezig met kringlooplandbouw en dat is precies wat wij veehouders proberen te bereiken.

Wat zou het mooi zijn als er veehouderij kan worden geïntegreerd in verticale landbouw door het gebruik van dierlijke mest en misschien zelfs wel ventilatielucht uit stallen.

Deze maand is de acht miljardste mens geboren. Op de lagere school heb ik nog geleerd dat er vier miljard mensen zijn. De uitdaging om iedereen van gezond en verantwoord voedsel te voorzien is enorm. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon hoort ook voedsel van dierlijke oorsprong. Het is een goede zaak dat de innovatie in de voedselproductie blijft doorgaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer