Provincies kochten 29 bedrijven om stikstofruimte

De provincies hebben tussen maart 2020 en juni 2023 29 agrarische bedrijven aangekocht met als doel het verwerven van stikstofruimte. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Eerder werd al bekend dat het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat 23 bedrijven had gekocht om stikstofruimte te verwerven.

Provincies+kochten+29+bedrijven+om+stikstofruimte
© Dirk Hol

In het overzicht van het ministerie van LNV staan gegevens van de veehouderijbedrijven die zijn aangekocht. Details over het bedrijfstype, het adres en het bedrag dat ermee is gemoeid zijn daar niet in genoemd. Wel staat omschreven hoeveel stikstof deze bedrijven uitstoten op basis van de vergunde activiteiten. De bedrijven die zijn aangekocht hadden vergunningen voor een emissie van 80.820 kilo ammoniak.

Provincie Noord-Brabant kocht zestien bedrijven aan, deels samen met Havenbedrijf Moerdijk. De aangekochte stikstofruimte wordt onder meer ingezet voor de provinciale wegen N65 en N282 en de haven van Moerdijk. Een deel wordt gebruikt voor natuur of een depositiebank voor toekomstige projecten.


Gelderland deed vijf aankopen in het kader van de Gelderse Kalverhouderij Regeling voor de stikstofbank. Friesland kocht productierechten om extensivering mogelijk te maken. Flevoland, Utrecht en Limburg gebruiken de ruimte onder meer voor een stikstofbank en infrastructurele projecten. Drenthe, Zeeland, Groningen, Zuid-Holland, Overijssel en Noord-Holland hebben geen aankopen gedaan om stikstofruimte te krijgen.

De genoemde hoeveelheden zijn zonder een aantal correcties, zoals de 30 procent afroming. De werkelijke ruimte die kan worden ingezet voor andere projecten is lager. Volgens het ministerie van LNV is met de aankopen de stikstofdepositie op een aantal natuurgebieden aanzienlijk omlaaggebracht. De aankopen staan los van bedrijfsbeëindigingsregelingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer