Subsidies stikstofaanpak noordelijke provincies volledig besteed

De tweede subsidieronde voor boeren in Drenthe, Friesland en Groningen die de uitstoot van stikstof willen verminderen is gesloten, omdat het subsidieplafond van 8,75 miljoen euro binnen een week is bereikt. Dat gold ook voor de eerste subsidieronde in juni toen er 13,75 miljoen euro beschikbaar was.

Subsidies+stikstofaanpak+noordelijke+provincies+volledig+besteed
© Huisman Media

De meeste aanvragen voor subsidie waren voor een mestrobot, de aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor regenwater en voor capaciteit voor mestopslag. In Friesland zijn 446 aanvragen ingediend, in Groningen 161 en in Drenthe 146, meldt provincie Drenthe. Voor de drie provincies samen betekent dit dat ruim 19 procent van de melkveehouders subsidie heeft aangevraagd. De verwachte reductie van de stikstofuitstoot door de aangevraagde maatregelen per bedrijf is zo'n 5 procent.

Met de subsidie willen de drie noordelijke provincies investeringen stimuleren die bijdragen aan de vermindering van stikstofuitstoot binnen een landbouwbedrijf en bijdragen aan het verbeteren van de natuur. Op basis van de ervaring met de twee afgelopen subsidierondes bepalen de noordelijke provincies voor welke stikstofmaatregelen er dit najaar subsidies komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer