Ministerie van I&W heeft sinds 2021 23 bedrijven opgekocht om stikstofruimte

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft nog geen bestemming toegekend aan alle stikstofruimte die is verkregen met 23 aangekochte bedrijven. Dat blijkt uit een overzicht dat het ministerie heeft gepubliceerd.

Ministerie+van+I%26amp%3BW+heeft+sinds+2021+23+bedrijven+opgekocht+om+stikstofruimte
© Twan Wiermans

In het overzicht staan gegevens van 23 veehouderijbedrijven die zijn aangekocht. Details over het bedrijfstype en het adres zijn daar niet in genoemd. Wel staat omschreven hoeveel stikstof deze bedrijven uitstoten op basis van de vergunde activiteiten.

Het gaat om aankopen die zijn gedaan tussen januari 2021 en juni 2023 en het betreft bedrijven in Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht en Limburg. De grootste emissieaankoop is een bedrijf in het Brabantse Molenschot dat vergunningen had voor een emissie van ruim 14.000 kilo ammoniak.


Bestemming stikstofruimte

De stikstofruimte van twaalf bedrijven – in totaal 46.115 kilo ammoniak – wordt voornamelijk ingezet voor aanpassingen aan de ringweg rondom Utrecht, natuur of het project ViA15 bij Arnhem. Dit project bestaat uit het doortrekken van de A15 en het verbreden van de A12 en A15. De overige ruimte – 25.285,6 kilo ammoniak – is nog niet ingezet, maar krijgt een bestemming bij I&W-projecten voor veiligheid, renovatie of de Kaderrichtlijn Water.

De genoemde hoeveelheid is zonder een aantal correcties, zoals de 30 procent afroming. De werkelijke ruimte die kan worden ingezet is dus lager. Bij een aankoop ter grootte van 2.840,5 kilo ammoniak noemt de provincie Utrecht de legalisatie van Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders een mogelijke bestemming.

Het ministerie geeft aan dat met de aankopen de stikstofdepositie op een aantal natuurgebieden aanzienlijk omlaag is gebracht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer