LNV traineert vrijgeven van gegevens over fosfaatrechten

Het ministerie van LNV is naar de Raad van State gestapt om tijd te winnen voor het openbaar maken van informatie over de uitgifte van fosfaatrechten. Een veehouder in het Overijsselse Saasveld wil alle beschikkingen over de uitgifte kunnen inzien en zo nodig ook aanvechten.

LNV+traineert+vrijgeven+van+gegevens+over+fosfaatrechten
© dirk hol

De veehouder voelt zichzelf tekortgedaan en denkt dat er veel te veel rechten zijn uitgegeven aan concurrenten. Het gaat om 30.000 beschikkingen van toenmalig landbouwminister Carola Schouten.

Aanvankelijk weigerde het ministerie zonder meer om namen en adressen van de 30.000 boeren bekend te maken. Maar de Raad van State besliste al eerder dat dit milieugegevens zijn die openbaar moeten worden gemaakt. Daarom oordeelde de Zwolse rechtbank in deze zaak dat de adressen en locaties ook bekend moeten worden. De rechtbank gaf de minister, na een realistische inschatting, een termijn van drie maanden.


'Het kost meer tijd. Langer dan de rechtbank ons gegund heeft', zei de advocaat van het ministerie vandaag bij de Raad van State. De raadsvoorzitter keek ongelovig. 'De minister wist toch al langer dat de beschikkingen openbaar moesten worden?', vroeg ze.


Melkproductiegegevens

'Ik heb deze zaak al aangespannen in 2020', stelde de veehouder. 'Ik heb nog niets. Ze kunnen gewoon leveren.' Maar volgens de landsadvocaat is er nog veel werk te doen. Met het bekendmaken van namen en adressen worden ook gegevens over de melkproductie van bedrijven bekend. Het ministerie wil niet dat die vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Daarom moeten die gegevens eerst worden verwijderd uit de beschikkingen.

Ook op dit argument reageerde de raadsvoorzitter sceptisch. Volgens de Raad van State zijn gegevens die bij overheden liggen in principe openbaar. Alleen in bijzondere gevallen mogen sommige gegevens over bedrijven geheim blijven. En volgens de veehouder zijn in andere zogeheten Wob-procedures ook gegevens over melkproductie van bedrijven openbaar gemaakt. 'Dat was een vergissing', reageerde de advocaat van het ministerie.


Systeem op de schop

De veehouder stuurt aan op een nietigverklaring van het hele systeem van toekenning van fosfaatrechten. Europese regels zouden zijn geschonden. Hij verwijt de staat misbruik en wil aantonen dat de uitgifte onrechtmatig was. Maar zo ver is het voorlopig nog niet. Eerst moet de Raad van State beslissen over het uitstel waar het ministerie om vraagt. Later komt de vraag aan de orde of de melkproductiegegevens van boeren ook openbaar moeten worden.

De Raad van State doet over twee weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer