Geen afroming fosfaatrechten bij inbreng andere rechtsvorm

Bij de overdracht van fosfaatrechten naar een andere rechtsvorm op dezelfde locatie hoeft er niet te worden afgeroomd. Dat oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een beroepszaak die door een melkveehouder werd aangespannen.

Geen+afroming+fosfaatrechten+bij+inbreng+andere+rechtsvorm
© Twan Wiermans

Deze melkveehouder bracht zijn bedrijf in een bv. Omdat die bv een ander nummer heeft bij de Kamer van Koophandel, vond de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) dat het hierbij ging om twee bedrijven en dat er daarom een afroming van fosfaatrechten moest plaatsvinden. Van afroming is sprake wanneer er handel in fosfaatrechten is tussen twee bedrijven. In dit geval ging het om de afroming van 55 fosfaatrechten.

Flynth is namens deze melkveehouder tegen deze afroming in beroep gegaan omdat in de wet staat dat er alleen afroming plaatsvindt als de fosfaatrechten overgaan naar een ander bedrijf. Een bedrijf is een complex van gebouwen en grond. Daarbij werd hier de rechtsvorm gewijzigd, van vof naar bv, met dezelfde personen als bestuurder. Daarom zouden volgens Flynth ook alle op dat bedrijf rustende fosfaatrechten mee overgaan, zonder afroming.

Het CBb ging hierin mee en het melkveebedrijf kreeg de afgeroomde fosfaatrechten terug, inclusief een schadevergoeding. Overigens waarschuwt Flynth dat RVO het beleid nog moet aanpassen op de nieuwe situatie. Mogelijk gaat landbouwminister Piet Adema dit repareren met een algemene maatregel van bestuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer