Afroming fosfaatrechten bij overdracht verlaagt naar 10 procent

Het aantal fosfaatrechten in de markt is onder het melkveefosfaatplafond van 84,9 miljoen kg gedaald. Om die reden verlaagt landbouwminister Henk Staghouwer het afromingspercentage bij de overdracht van fosfaatrechten van 20 procent naar 10 procent.

Afroming+fosfaatrechten+bij+overdracht+verlaagt+naar+10+procent
© Twan Wiermans

De verlaging per Koninklijk Besluit is vrijdagmiddag bekendgemaakt in een brief van de minister aan de Tweede Kamer. Uit de monitoring door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van het aantal ontvangen kennisgevingen van overgang en het tempo van registratie daarvan blijkt dat het totaal aantal geregistreerde fosfaatrechten tussen 14 en 20 april 2022 onder het plafond is gekomen.


De Meststoffenwet bepaalt dat uiterlijk twee weken nadat het totaal aantal fosfaatrechten niet meer bedraagt dan het fosfaatproductieplafond het afromingspercentage wordt bijgesteld naar 10 procent.

Het Koninklijk Besluit over lage afromingspercentage gaat een dag na bekendmaking in. Tot het moment van inwerkingtreding van het besluit zal door RVO bij de registratie van het aantal over te dragen fosfaatrechten 20 procent worden afgeroomd. Vanaf de inwerkingtreding van het KB wordt bij de registratie door RVO met 10 procent afgeroomd.

Niet het moment van kennisgeving van de overgang tussen de bedrijven is dus relevant, meldt de Kamerbrief, maar het moment van registratie door RVO van de kennisgeving van de overgang van fosfaatrechten.


Bezwaarprocedures

Recent genomen besluiten over de registratie van fosfaatrechten leiden mogelijk tot extra bezwaar- en beroepsprocedures, schrijft Staghouwer. Deze bezwaren zullen worden behandeld door RVO. ‘Waarbij ik er vooralsnog van uit ga dat de extra uitvoeringslast beperkt blijft, omdat het gaat om een beperkte periode’, aldus de minister.

Nu het aantal fosfaatrechten onder het melkveefosfaatplafond is gekomen zal er ook een besluit worden genomen over openstelling van de fosfaatbank. Dit volgt op een later tijdstip.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer