Staghouwer wil toegekende fosfaatrechten per bedrijf openbaren

Minister Henk Staghouwer van LNV wil in juni 2022 het aantal toegekende fosfaatrechten per bedrijf openbaar maken. Dit omdat de toegekende fosfaatrechten worden gezien als staatssteun en de minister dit als gevolg van de staatssteunregels van de EU moet openbaren. In totaal gaat het om de fosfaatrechten van ruim 22.000 bedrijven.

Staghouwer+wil+toegekende+fosfaatrechten+per+bedrijf+openbaren
© Johan Wissink

De fosfaatrechten zijn indertijd ‘om niet’ aan de bedrijven toegekend. Aanvankelijk was het de bedoeling om op 1 juli 2018 de toegekende fosfaatrechten openbaar te maken. Dat dit niet gebeurde, komt doordat op die datum voor veel bedrijven de juiste hoeveelheid fosfaatrechten nog niet definitief was vastgesteld. Ook was er nog veel onduidelijk ver de toegekende fosfaatrechten voor jongvee van vleesvee.


Vrees activisten

Minister Carola Schouten informeerde begin 2020 melkveehouders dat zij de toegekende rechten alsnog wilde openbaren. Dit leidde tot grote commotie, omdat niet duidelijk was welke gegevens de minister bekend zou maken. Ondernemers vreesden dan privégegevens in handen zouden komen van activisten. Dat was voor Schouten destijds reden om de openbaring op te schorten.

Staghouwer wil nu wel voldoen aan de door de EU gestelde wettelijke verplichting tot openbaarmaking. Daarbij rekent hij met 1 euro per kilogram fosfaatrecht. Verder zal het RVO, die de gegevens publiceert de naam van het bedrijf en het nummer bij de Kamer van Koophandel weergeven. Daarnaast wordt vermeld in welke provincie het bedrijf is gevestigd en de economische sector, in dit geval landbouw, waartoe het bedrijf behoort. Ook wordt weergegeven of het om het gaat om een midden- en klein bedrijf of een groot bedrijf. De gegevens worden gepubliceerd op de website van RVO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer