Ministerie staakt monitoring handel in fosfaatrechten

De markt voor fosfaatrechten functioneert goed en er zijn geen aanwijzingen dat er in deze handel sprake is van machtsmisbruik. Dat blijkt uit een tweede monitoringsrapport van de fosfaatrechtenmarkt die donderdag is gepubliceerd door het ministerie van LNV.

Ministerie+staakt+monitoring+handel+in+fosfaatrechten
© Dirk Hol

Het fosfaatrechtenstelsel werd in 2018 ingevoerd. De Tweede Kamer vroeg toen in een aangenomen VVD-motie om onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden tot markttoezicht op het verhandelen van de fosfaatrechten met als uitgangspunt een eerlijke en transparante handel.

Dit leidde uiteindelijk tot een monitoring van de fosfaatrechtenhandel. In oktober 2020 heeft de toenmalige landbouwminister Carola Schouten de resultaten van de (eerste) monitoring van de fosfaatrechtenmarkt in 2019 met de Kamer gedeeld. De conclusie was dat er geen aanwijzingen zijn gevonden voor een slecht functionerende fosfaatrechtenmarkt, noch dat er sprake zou zijn van machtsmisbruik.


Destijds werd besloten de monitoring door te zetten. In een donderdag gepubliceerd nieuw verslag over het functioneren van de markt in fosfaatrechten in 2021 trekken onderzoekers opnieuw de conclusie dat de handel in fosfaatrechten goed functioneert.

Ook het feit dat de fosfaatrechtenmarkt een geografische omvang heeft die duidelijk bovenregionaal is en binnen de regio goed functioneert, is volgens de onderzoekers een indicator van een goed functionerende markt. Op basis van deze positieve bevindingen in deze en de eerdere rapportage ziet landbouwminister Piet Adema geen aanleiding om de monitoring naar het functioneren van de fosfaatrechtenmarkt verder voort te zetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer