Stikstofclaim: nitraatprogramma kwam niet op juiste manier tot stand

Het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn is niet tot stand gekomen volgens de Nitraatrichtlijn, terwijl het daar juist onderdeel van is. Dat stelt stichting Stikstofclaim, dat demissionair ministers Piet Adema (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) ter verantwoording heeft geroepen.

Stikstofclaim%3A+nitraatprogramma+kwam+niet+op+juiste+manier+tot+stand
© Twan Wiermans

Stichting Stikstofclaim (SSC) beroept zich behalve op eigen onderzoek ook op Kamerbrieven, Kamervragen, reacties van de EU-commissaris en Europese verzoeken op basis van de Wet open overheid. Begin deze maand stuurde SSC een brief naar beide demissionaire ministers met vragen over de totstandkoming van het zevende actieprogramma. Daar kreeg de stichting tot op heden geen reactie op en nu overweegt ze juridische stappen te ondernemen.

Volgens SSC is het actieprogramma niet in lijn met de Nitraatrichtlijn. Die vereist dat lidstaten van de Europese Unie het grond- en oppervlaktewater monitoren op verontreiniging door agrarische bronnen. Lidstaten moeten zich onder meer houden aan het verslechteringsverbod, kwetsbare zones aanwijzen en rapporteren over de stand van zaken.

Maar in het actieprogramma wordt ook gemonitord en gerapporteerd op nitraat uit niet-agrarische bronnen. Bovendien is het in het regeerakkoord geïmplementeerd en zijn er doelen uit de Kaderrichtlijn Water toegepast in het actieprogramma. 'De ministers verzoeken de EU-commissaris zelfs vanuit de EU instrumenten aan te dragen om de wens van een regeerakkoord uit te voeren', concludeert SSC.

Het gevolg is dat het actieprogramma volgens SSC is verworden tot een duizenddingendoekje. Daardoor is er een derogatiebeschikking tot stand gekomen op basis van onjuiste informatie, stelt de stichting. 'Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van de landbouw in Nederland. Zo worden vanuit de derogatiebeschikking de mestplaatsingsruimte (voor sommige gebieden versneld) afgebouwd, bufferstroken geïmplementeerd, met nutriënten verontreinigde gebieden gecreëerd en de teelt van akkerbouwgewassen ingeperkt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer