Vakgroep oogst begrip voor weerstand tegen kalenderlandbouw

Een delegatie van LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente deelde onder leiding van vakgroepvoorzitter Tineke de Vries in Den Haag een petitie uit aan leden van de Tweede Kamer. Daarin ageert de vakgroep tegen kalenderlandbouw.

'Onze boodschap aan de politici is helder', zegt De Vries. 'Wij bieden dan als petitie wel een kalender voor kalenderlandbouw aan, maar spreken daarbij direct ook de hoop uit dat dit document zo snel mogelijk in de prullenbak verdwijnt. Aansluitend vragen we aan de politiek en aan beleidsmakers om voor het achtste Actieprogramma Nitraatrichtlijn vol in te zetten op landbouwbeleid dat gericht is op doelsturing.'

De Vries is goed te spreken over de belangstelling van de Kamerleden. Alle landbouwwoordvoerders van de grootste politieke partijen hebben de kalender in ontvangst genomen. In een later stadium krijgt ook minister Piet Adema van LNV een exemplaar.


Contraproductief

Op de kalender staan alle data waarmee akkerbouwers en tuinders vanwege regelgeving inmiddels rekening moeten houden om maatregelen op tijd uit te voeren. 'Er is bij de Kamerleden van links tot rechts begrip voor onze bezwaren. Zij snappen heel goed dat deze manier van landbouw bedrijven niet aansluit op de praktijk', verklaart De Vries.

'We vragen de minister om lef door afscheid te nemen van generieke regels'

Tineke de Vries, LTO Akkerbouw en Vollegrondsgroente

Dit late voorjaar bewijst volgens de LTO-bestuurder nog maar eens dat land- en tuinbouw zich niet laat vangen in data. Ze verwacht niet dat akkerbouwers dit jaar eerder hun aardappelen gaan rooien. 'Vanwege de 1 oktober-regel betekent het dat er veel gekort gaat worden op de stikstofnormen. Dat gaat volgend jaar ten koste van de bemesting van veel rustgewassen. De regel is dus contraproductief.'

De aanwezige politici zegden bij het aannemen van de petitie toe dat ze opnieuw over kalenderlandbouw in overleg gaan met LNV. Vorige week maakte landbouwminister Adema echter nog duidelijk dat er niet valt te tornen aan de oogstdeadline van 1 oktober voor consumptieaardappelen. Hij schrijft in een Kamerbrief na vragen SGP, CDA, VVD en PVV dat hij geen uitzondering wil maken en dat de maatregel nodig is om de waterkwaliteit op zand- en lössgronden te verbeteren.

De Vries stelt dat het beleid muurvast zit en dat de minister waarschijnlijk bang is voor aanvullende eisen vanuit Brussel. 'Het zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn is in beton gegoten, maar ook met de aangekondigde maatregelen gaan we de doelen niet halen. Wij vragen de minister nu om lef te tonen en voor komend beleid afscheid te nemen van alle generieke regelgeving. Hij verdient daarvoor de politieke steun, ook van onze minister-president.'


Juridische borging

Naast in eerste plaats de prullenbak voor kalenderlandbouw stelt De Vries voor om door te gaan met pilots die bijdragen aan beleid op basis van doelsturing.

'Als we op bedrijfsniveau maatwerk nastreven dan zullen we grootschalig moeten monitoren, meten, waarnemen en vastleggen. Juist de juridische borging van het doelgerichte beleid wordt een grote uitdaging om Brussel te overtuigen', vindt de vakgroepvoorzitter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer