Onderzoek MOB: intensieve veehouderij kost maatschappij jaarlijks 9 miljard

De intensieve veehouderij veroorzaakt in Nederland jaarlijks meer dan 9 miljard euro schade aan de volksgezondheid en het milieu. Dat is 3 miljard euro meer dan de 6 miljard waar tot nu toe van werd uitgegaan. Dit blijkt uit onderzoek van econoom Max van der Sleen dat hij uitvoerde in opdracht van actiegroep MOB. LTO plaatst kanttekeningen bij deze conclusies.

Onderzoek+MOB%3A+intensieve+veehouderij+kost+maatschappij+jaarlijks+9+miljard
© Twan Wiermans

De intensieve veehouderij voegt volgens Wageningen University & Research (WUR) 3 miljard euro toe aan de Nederlandse economie. In het FD stelt Van der Sleen dat Nederland daarom volgens hem beter af is zonder intensieve veehouderij.

Fijnstof, ammoniak en de effecten van broeikasgassen zijn door Van der Sleen hoger aangeslagen dan in eerder onderzoek. Overigens heeft de econoom de schade door landbouwemissies in water niet meegerekend, omdat daarover goede gegevens ontbreken.

Het FD laat ook onderzoeker Theun Vellinga van WUR aan het woord. Hem verbaast de nieuwe berekening niet. De hogere schadepost verandert volgens hem niets aan het onderliggende probleem. 'Er is de afgelopen jaren niet of nauwelijks een dalende trend in de emissies te zien. Het probleem is onverminderd groot. Ik denk niet dat we een hoger schadebedrag nodig hebben om die boodschap over te brengen', citeert de krant hem.


Besproken met LNV

Van der Sleen en voorman Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) laten weten dat ze hun analyse ook hebben besproken met ambtenaren van LNV. Het ministerie laat weten niet inhoudelijk te kunnen reageren, maar dat zowel de negatieve als positieve effecten van de veehouderij in Nederland bekend zijn.

Themacoördinator Mark Heijmans van LTO stelt in het FD dat hij twee grote missers ziet in de conclusies van Van der Sleen. 'Voedsel is een eerste levensbehoefte. De productie van zoiets wezenlijks kun je niet zomaar inwisselen voor de productie van iets anders. En hoe wordt de boer beter van de opheffing van de veehouderij? Dat blijkt nergens uit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer