Raad van State laat uitbreiding intensieve veehouderij bij Veluwe toe

Ondanks eerder getoonde grote twijfels over de effectiviteit van luchtwassers en emissiearme stalvloeren heeft de Raad van State toch goedkeuring gegeven aan de uitbreiding van een intensieve veehouderij in het Gelderse Ede. Die uitbreiding is mogelijk door de toepassing van luchtwassers en emissiearme stalvloeren.

Raad+van+State+laat+uitbreiding+intensieve+veehouderij+bij+Veluwe+toe
© Marcel Berendsen

Stichting Milieuwerkgroepen Ede vroeg de Raad van State om schorsing van het bestemmingsplan voor de uitbreiding, omdat een uitgebreid natuuronderzoek ontbreekt. De veehouderij aan de Lunterseweg ligt aan de rand van Natura 2000-gebied Veluwe.

De uitbreiding van bijna 600 naar meer dan 1.300 vleeskalveren zorgt volgens gemeente Ede dankzij het gebruik van luchtwassers en emissiearme stalvloeren niet voor een toename van emissie en depositie van stikstof. Dat blijkt uit berekeningen.


Volgens Stichting Milieuwerkgroepen Ede had rekening moeten worden gehouden met de twijfelachtige effectiviteit van luchtwassers en emissiearme stalvloeren. Het zou kunnen zijn dat er daarom toch een toename van stikstof ontstaat. Daarom was een passende beoordeling van de effecten voor de beschermde natuur nodig, vindt Stichting Milieuwerkgroepen Ede.


Strikt juridisch oordeel

De Raad van State vindt dat uitgebreide natuuronderzoek niet nodig. De regels in het bestemmingsplan verbieden volgens de raad simpelweg de toename van stikstofemissie en stikstofdepositie. 'De vraag over de werking van het stalsysteem is daarom niet van belang voor de rechtmatigheid van het plan.'

De Raad van State oordeelt hier dus strikt juridisch dat stikstoftoename verboden is en dat de uitbreiding daarom kan doorgaan. Of dit in de praktijk anders kan uitpakken, is voor de raad dus nu niet van belang. Als er toch een toename van stikstof ontstaat, dan kan dat betekenen dat de veehouderij het aantal vleeskalveren moet verminderen, stelt de Raad van State. Voor Stichting Milieuwerkgroepen Ede is het de vraag wie dit zal controleren.

Het oordeel van de Raad van State is voorlopig. Later dit jaar worden de bezwaren van Stichting Milieuwerkgroepen Ede uitgebreider behandeld in de bodemprocedure.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer