Rabotopman: kwijtschelden leningen veehouders kan niet

Leningen aan veehouders kwijtschelden om zo de financiële gevolgen van het stikstofbeleid voor de boeren te verzachten kan niet. Dat stelt de nieuwe CEO van Rabobank Stefaan Decraene in een interview met het Financieele Dagblad.

Rabotopman%3A+kwijtschelden+leningen+veehouders+kan+niet
© Twan Wiermans

Het businessmodel van de bank is volgens Decraene deposito's ophalen en deze omzetten in leningen. 'Die gaan we niet afschrijven omdat er een stikstofdiscussie speelt', zegt hij in het FD. 'Leningen moeten worden terugbetaald. Kwijtschelden van leningen kan reglementair niet en het is niet de taak van de bank. Het zou een slecht signaal zijn. Dit is niet wat een bank doet. Een boer is in de eerste instantie gewoon een bedrijf. De hypotheek van een burger wordt ook niet zomaar afgeschreven.'

Decraene vindt het verwijt dat de Rabobank niet begrepen heeft dat ze een rol speelt in de stikstofdiscussie een brug te ver. 'De bank vervult een actieve rol in de besprekingen en zit aan alle tafels behalve de hoofdtafel van het Landbouwakkoord.' De CEO betreurt het als het Landbouwakkoord mislukt. 'De bank moet zoeken naar een evenwicht tussen natuur, klimaat, onze boeren en het voeden van de wereld. Maar zolang er geen akkoord is, ligt alles stil. Het wachten is op een duidelijke beslissing, geen snelle beslissing.'


Boeren bijstaan

Rabobank heeft vijftig medewerkers aangesteld die de boeren bijstaan in de transitie naar een duurzamer model of als ze overwegen te stoppen met hun bedrijf. Ook zijn er 150 wetenschappers in dienst die onderzoek doen naar de impact van de bank op het klimaatbeleid, waar ook water bijhoort.

In het interview naar aanleiding van de eerste honderd dagen als CEO geeft Decraene verder aan dat Rabobank weer meer de regio in zal gaan. Hij wil meer gebruikmaken van de lokale kennis en een deel van de verantwoordelijkheid terug naar de regio brengen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer