Vraag naar bio daalt voor het eerst in dertig jaar

Consumenten in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië kochten in 2022 minder biologische voedingsproducten dan het jaar ervoor. Een ongewenste ontwikkeling, stelt de Duitse marktanalist Hans-Christoph Behr, gezien de Europese ambitie om het aandeel biolandbouw snel te laten stijgen.

Vraag+naar+bio+daalt+voor+het+eerst+in+dertig+jaar
© Fotografie Twan Wiermans

Volgens Behr zijn er wel verklaringen voor de lagere biologische omzet in de Europese detailhandel. 'Juist tijdens lockdowns kreeg de consumptie van versproducten in zijn geheel een flinke boost en ook het biosegment profiteerde daarvan. Nu, in het eerste jaar na corona, is er een terugval bij de detailhandel omdat consumenten weer meer buiten de deur zijn gaan eten. Verder is er de invloed van de hoge inflatie. Meer consumenten kiezen voor gangbare producten omdat die nog steeds goedkoper zijn.'

Hans-Christoph Behr, marktanalist bij het Duitse Agrarmarkt Informations Gesellschaft (AMI), verzorgde 5 juli tijdens de BioVelddag in Lelystad een presentatie over het marktperspectief voor biologische voedingsproducten. Ondanks de eerste consumptiedaling in dertig jaar is Behr niet pessimistisch over de kansen voor biologisch. Met name bij discounters en speciaalzaken die vaker kiezen voor lokale producten ziet hij perspectief.



Voor een groot aantal Europese landen heeft AMI de omzet van biologische voedsel in de detailhandel op een rij gezet. Uit de voorlopige cijfers voor 2022 blijkt dat Duitsland en Frankrijk weliswaar de belangrijkste markten zijn voor biologische producten met verkoopcijfers van 15,5 miljard euro en 12,5 miljard euro, maar ook de sterkste daling in omzet laten zien. Voor Duitsland is dat 5 procent in 2022 en voor Frankrijk maar liefst 15 procent.

Het is goed dat discounters hun biologische sortiment uitbreiden en prijzen voor gangbaar dichter in de buurt komen van biologisch

Hans-Christoph Behr, marktanalist bij het Duitse Agrarmarkt Informations Gesellschaft

Inzoomend op Frankijk stelt Behr dat hier de stagnatie van de biologische verkoop al een jaar eerder is ingezet. Bij de productgroepen daalt in alle segmenten van verse groenten en fruit tot zuivel, eieren en vlees de omzet zowel in waarde als in volume. Een oorzaak is volgens Behr dat bio in Frankrijk naar verhouding weinig wordt aangeboden bij discounters. Het gemiddelde prijsverschil voor de consument tussen bio en gangbaar is daardoor naar verhouding groot.


Financiële crisis

In tegenstelling tot de meeste andere Europese landen heeft het Verenigd Koninkrijk al een stevige dip in de biologische omzet laten zien in de jaren na 2008. Dat was toen een gevolg van de financiële crisis met veel impact voor de Britse bevolking, zegt Behr. 'Meer nog dan in Frankrijk wordt biologisch op de Britse markt gepositioneerd als premium. Als sprake is van een crisis heeft dat direct gevolgen voor de verkoop. Tijdens corona echter is de omzet van biologisch toch enorm gestegen en dat stabiliseert nu enigszins.'

De inflatie van 2022 beïnvloedde de verkoop van biologische producten in Duitsland flink. Behr laat een diagram zien waaruit blijkt dat het marktaandeel van biologische voedingsmiddelen in 2022 daalde van 7 naar 6,3 procent. Opvallend is wel dat discounters juist wel meer omzet haalden uit hun biologisch aanbod. 'Dat gaat ten koste van de omzet van speciaalzaken en natuurwinkels', meldt Behr.



Om het biologisch marktaandeel de komende tien jaar te verdrievoudigen moet er volgens de marktanalist nog veel gebeuren. Toch is hij niet pessimistisch ondanks de huidge terugval. Hij ziet het als uitdaging om ook de niet-overtuigde consument te overtuigen.

'Dat kan door producten beter bereikbaar en betaalbaar te maken. Wat dat betreft is het goed dat discounters hun biologische sortiment uitbreiden en ook dat de prijzen voor gangbaar dichter in de buurt komen van biologisch. Verder is de wens van de consument om meer lokaal en seizoensgebonden product te kopen uiteindelijk ook sterk in het voordeel van de biologische producent.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer