Franse biomelkprijs nog fractie lager dan gangbaar

De gemiddelde prijs voor biologische melk in Frankrijk lag in mei met 43,35 euro per 100 liter een fractie lager dan die voor gangbare melk. De gemiddelde melkprijs voor gangbare boerderijmelk lag op 43,39 euro. In april dook de biologische melkprijs onder die van gangbare melk, net als vorig jaar.

Franse+biomelkprijs+nog+fractie+lager+dan+gangbaar
© Martijn van Rossum

De prijs voor gangbare melk daalde in mei met 80 cent ten opzichte van april. De gemiddelde melkprijs lag nog wel 1,92 euro hoger dan in mei 2022. In Frankrijk bleef de melkprijs vorig jaar lange tijd achter in vergelijking met andere Europese landen. De gemiddelde biologische melkprijs daalde in mei met 59 cent iets minder hard dan de gangbare melkprijs ten opzichte van april. De biologische prijs lag in deze maand 2,86 euro per 100 liter hoger dan een jaar eerder. De gemiddelde melkprijs is gebaseerd op 3,8 procent vet en 3,2 procent eiwit in de melk.



De Franse melkproductie is opnieuw gedaald. Er werd in mei 3,4 procent minder melk opgehaald dan een jaar geleden. In de eerste vijf maanden van 2023 werd er bij elkaar opgeteld 2,1 procent minder melk ingezameld bij Franse melkveehouders dan in de eerste vijf maanden van 2022. Het beeld in Frankrijk wijkt af van het Europees gemiddelde. In april steeg de melkproductie in de hele Europese Unie met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Duitsland, Nederland en Polen stijgt de melkproductie. In Frankrijk, Italië en Ierland wordt juist minder geproduceerd.


Stabilisatie in Normandië

De daling van de melkinzameling is terug te zien in alle Franse regio's, al stabiliseert de melkproductie in de belangrijke melkveehouderijregio Normandië. 5,9 procent van de Franse melk wordt biologisch geproduceerd. In mei 2022 was dit 6,1 procent. 15,9 procent van de Franse melk wordt geproduceerd met een regionale oorsprongsbescherming. Vorig jaar was dit nog 17,4 procent.

Bij de AOP-producten moet de melk uit dezelfde regio komen als waarin het product, zoals brie, wordt gemaakt. Bij IGP zijn de eisen minder streng en mag melk voor het streekproduct ook (deels) uit een andere regio komen.


Meer verse melk

Sinds een jaar zit de productie van verse zuivelproducten in Frankrijk in de lift. Dit geldt vooral voor verpakte verse melk en verse en zachte kazen. In mei werden er ook meer yoghurts, zuiveldesserts en room geproduceerd. De productie van volle- en mageremelkpoeders en weipoeder neemt juist af in Frankrijk.

De prijs voor geitenmelk lag in mei gemiddeld op 82,60 per 100 liter. Dat is 15,3 procent meer dan een jaar eerder. Er werd in deze maand ongeveer net zoveel geitenmelk op gehaald als in mei 2022. De gemiddelde prijs voor schapenmelk in Frankrijk is niet bekend. De inzameling van schapenmelk nam met 0,6 procent licht toe ten opzichte van een jaar eerder. De productie van schapenkazen staat wel onder druk. Zo werd er 15,9 procent minder roquefort gemaakt en 7,9 procent minder Ossau-Iraty.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer