'Tijd voor bezinning na stuklopen Landbouwakkoord'

Er is veel gezegd en geschreven over het stuklopen van de onderhandelingen over een Landbouwakkoord dat er uiteindelijk niet kwam. Analyse, duiding en kritiek kwamen uit alle hoeken en gaten.

%27Tijd+voor+bezinning+na+stuklopen+Landbouwakkoord%27
© Dirk Hol

Dat mag natuurlijk, maar ik stoorde me er wel een beetje aan dat opiniemakers die zich nimmer in de boerenzaak hadden verdiept, plotseling zeer uitgesproken en vooral niet-onderbouwde meningen over 'die stugge boeren' ventileerden. Zo gaat dat kennelijk in een tijd waarin 'clicks en likes' heel belangrijk zijn.

Gelukkig zijn we goed in staat geweest onze kant van het verhaal voor het voetlicht te brengen. Bij de laatste vergaderingen met soms het halve kabinet was ik aanwezig: indringende gesprekken. Uiteindelijk hebben we 'nee' moeten zeggen tegen een conceptakkoord dat niet evenwichtig was, geen perspectief bood en dus het brede boerenbelang niet diende. En ja, LTO sprak altijd met één mond.

Nu het landbouwdebat in de Tweede Kamer achter de rug is, valt het me op dat er steeds erkenning voor onze argumenten komt vanuit de sector en daarbuiten. Nu gaat het me niet om achteraf gelijk halen, maar die kanteling doet me wel deugd.

Er komt erkenning voor onze argumenten vanuit de sector en daarbuiten

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Hoe nu verder, is een vraag die alle direct betrokken spelers natuurlijk bezighoudt. Wat gaat het kabinet doen, hoe eensgezind is deze coalitie nog, wat willen de agrarische belangenbehartigers? Logische vragen waarop ik geen pasklaar antwoord heb.

Tijd nemen om het allemaal even te laten bezinken lijkt me de juiste marsroute. De zomerperiode is daar uitstekend geschikt voor, al realiseer ik me dat niet iedereen de pauzeknop kan indrukken. Zeker boeren en tuinders niet. Hun werk gaat altijd door, voor u en mij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer