'Boerensolidariteit is nog altijd springlevend'

127 jaar geleden verenigde de Norbertijner monnik Gerlacus van den Elsen van de abdij van Berne arme Brabantse boeren in de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB). Die boerenemancipatie werd de aanjager voor de ontwikkeling van de economie in Noord-Brabant.

%27Boerensolidariteit+is+nog+altijd+springlevend%27
© Dirk Hol

ZLTO, de versmelting van NCB en de Zeeuwse ZLM (van 1843), zet die traditie tot op de dag van vandaag voort. In andere landsdelen doen LLTB en LTO Noord dat, met LTO als gezamenlijk bruggenhoofd in Den Haag en Brussel.

Anno 2023 heeft boerenemancipatie een heel andere dynamiek gekregen. Onze sector staat onder grote druk en veel agrariërs moeten ingewikkelde afwegingen maken om een juiste afslag voor een gezonde toekomst te nemen, voor henzelf en hun opvolgers. Tel daarbij op dat overheden tal van ingrijpende en ongewisse maatregelen en veranderingen over onze agrariërs willen uitstorten.

Dit alles leidt tot vragen, twijfels, ongezonde geestelijke druk, wanhoop soms. De abt van Berne, Denis Hendrickx, nam daarom het initiatief om samen met ZLTO, ZLTO's Sociaal Fonds, LTO Academie, HAS green academy, Tilburg University en netwerk Waarde van het Land agrarisch ondernemers met elkaar in dialoog te laten gaan over keuzes, dilemma's en omgaan met druk en stress.

Boerenemancipatie heeft anno 2023 een heel andere dynamiek gekregen

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Afgelopen zondag vond in de serene rust van de abdij van Berne in Heeswijk Dinther de eerste bijeenkomst plaats. Ik mocht er (deels) bij zijn. Verheugd ben ik dat zo'n veertig boeren en boerinnen op de open invitatie waren ingegaan. Uiteraard kan ik niet uitweiden over de inhoud, maar indrukwekkend vond ik het zeker.

Na de zomervakantie krijgt deze boerendialoog een verdieping, ook weer in de abdij van Berne, de geboortegrond van de vereniging. Hoewel de aanleiding niet fraai is, ben ik trots dat de boerensolidariteit die hier in 1896 het levenslicht zag nog altijd springlevend is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer