'Landbouwakkoord geen gelopen zaak'

Zo'n tweeduizend boeren en tuinders, allen lid van LTO, hebben de afgelopen weken de bijpraatavonden bezocht over het proces dat mogelijk leidt tot een Landbouwakkoord. Stuk voor stuk indrukwekkende en pittige bijeenkomsten.

%27Landbouwakkoord+geen+gelopen+zaak%27
© Dirk Hol

Groot compliment aan mijn LTO-collega's Sjaak van der Tak en Hans Van den Heuvel voor deze toer door agrarisch Nederland. Ook bij 'gewone' afdelingsvergaderingen kwam het onderwerp aan de orde.

Groot compliment ook aan al die agrarisch ondernemers die de moeite namen om te luisteren en kritische vragen te stellen. Vlak voor het paasweekend was de laatste bijeenkomst op het kantoor van ZLTO en mocht ik gastheer zijn. 250 leden waren erop af gekomen. Mooi!

Derde grote compliment aan al die boerenbestuurders (vanuit vakgroepen, portefeuilles of afdelingen) die hun kennis en kunde hebben ingebracht aan de zes sectortafels. Hun input belandt uiteindelijk op de hoofdtafel.

We willen eens en voor altijd een oplossing voor PAS-melders en interimmers

Wim Bens, bestuurslid LTO Nederland

Het Landbouwakkoord is geen gelopen zaak. Er zijn geen 'deelakkoorden' gesloten en er is geen achterkamertjespolitiek bedreven. Sjaak en Hans maakten duidelijk dat er vanuit boerenbewustzijn wordt onderhandeld; er moet een meerjarig perspectief komen voor Nederlandse agrariërs.

Dat is de inzet, waarbij we een aantal harde voorwaarden hebben: eens en voor altijd een oplossing voor Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en interimmers. Geen gedwongen onteigening. Dat zijn breekpunten. In de gebiedsprocessen moeten partijen in dialoog tot gedragen oplossingen komen voor de stikstofuitdaging.

Komt er nu een Landbouwakkoord? Moeten we dit wel willen nu het kabinet op zijn laatste benen lijkt te lopen? Voor ons is het cruciaal dat we vanuit kracht en zelfbewustzijn ons hard maken voor een akkoord dat onze boeren en tuinders perspectief biedt. Als er een conceptakkoord is, leggen we dat aan onze leden voor. Aan hen is dan het laatste woord. De verenigingsdemocratie zal dan spreken, zoals het hoort.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer