'Beslissen over Landbouwakkoord is kiezen tussen twee kwaden'

Er komt een drastische sanering en hervorming van de agrarische sector, met of zonder Landbouwakkoord. De meningen lopen sterk uiteen en zijn niet allemaal even realistisch. Zo zijn er boeren die menen dat zonder Landbouwakkoord alles bij het oude blijft. Dat wij, door het Landbouwakkoord af te wijzen, sanering en hervorming kunnen tegenhouden. Vooral vanuit FDF wordt deze gedachte gevoed.

%27Beslissen+over+Landbouwakkoord+is+kiezen+tussen+twee+kwaden%27
© Dirk Hol

Opmerkelijk is dat D66, GroenLinks en de PvdD enerzijds en FDF anderzijds het met elkaar eens zijn dat er geen Landbouwakkoord moet komen. De reden hiervoor is wel verschillend. D66, GroenLinks en de PvdD willen dat de regering de handen vrij heeft om draconische ingrepen te doen zonder daarbij gebonden te zijn aan afspraken met de boeren. De reden van FDF is mij minder duidelijk, maar ik schat in dat ze als onderaannemer van FvD belang hebben bij zoveel mogelijk bestuurlijke obstructie en een zo groot mogelijke clash met de overheid. Het gaat in ieder geval niet om het belang van de boeren.

Op een agrarisch discussieforum merkte iemand op dat het Landbouwakkoord meer moet bieden dan alleen duidelijkheid. Dat was ik met hem eens. Een akkoord dat alleen duidelijkheid geeft, maar geen toekomstperspectief is alsof je van de dokter te horen krijgt dat je nog een paar maanden te leven hebt. Dan heb je ook duidelijkheid, maar geen toekomstperspectief. Zo'n akkoord hoeft niet gesloten te worden.

De laatste weken spitste de discussie zich toe op een GVE-norm per hectare. Er gingen verhalen rond over een GVE-norm van 1.7 per hectare. Dat zou betekenen dat ik van mijn toch al bescheiden aantal van zeventig koeien er 34 overhoud. De meeste boeren in Twente zullen in dat geval ongeveer de helft van de koeien kwijtraken en kunnen het financieel niet meer rondzetten. Er is in dat geval geen toekomstperspectief, dus een akkoord met een dergelijke norm moet afgewezen worden.

Een akkoord dat alleen duidelijkheid geeft, maar geen toekomstperspectief, is alsof je van de dokter te horen krijgt dat je nog een paar maanden te leven hebt

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Daarnaast, is het reëel om op de dure Nederlandse grond zo'n lage veebezetting te eisen? Volgens het laatste uitgelekte nieuws zou het nu gaan om een graslandnorm van 2.8 GVE. Ik denk dat dit voor de meeste boeren hier in Twente wel leefbaar is. Het is verder van groot belang dat in het Landbouwakkoord wordt vastgelegd dat zoveel mogelijk grond van stoppende en uitgekochte boeren beschikbaar blijft voor de landbouw. Dit omwille van mestplaatsingsruimte en het voldoen aan de GVE-norm.

Uiteindelijk blijft het wel of niet afsluiten van een Landbouwakkoord het kiezen tussen twee kwaden. In alle gevallen komt er een ingrijpende sanering en hervorming.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer