'Directe betaling als enige haalbaar'

Het invullen van de financieel-economische kant van duurzame landbouw lukt de overheid maar niet. Ze schuift het af naar de supermarkten die een 'eerlijke prijs' moeten betalen. Anders schuift ze het wel af naar de verwerkende industrie die 'miljarden zou verdienen', wat natuurlijk lariekoek is.

%27Directe+betaling+als+enige+haalbaar%27
© Dirk Hol

Zelf ben ik tot de overtuiging gekomen dat het bekostigen van duurzame landbouw via de prijs van het product een onbegaanbare weg is. Een groot deel moet immers worden afgezet buiten Nederland en daar krijg je nooit een hogere prijs voor. Buitenlandse consumenten hebben geen boodschap aan duurzaamheid in Nederland. Voor het deel dat wel in Nederland wordt verkocht, zijn dwangmaatregelen nodig om enig volume in verkoop te krijgen.

Daarnaast veroorzaakt een hogere prijs voor duurzame producten een contraproductieve prikkel. Omdat je een hogere prijs beurt, ben je geneigd zoveel mogelijk te produceren. Het betaalt immers goed. Iedere vierkante meter moet worden benut waardoor ecologische doelen onder druk staan. Er wordt een gedrag uitgelokt tegenovergesteld aan het doel wat men beoogt.

Directe betaling voor ecologische doelen hebben dit nadeel niet. Het maakt niet uit of producten in binnen- of buitenland worden verkocht. Het maakt niet uit of consumenten wel of niet duurzaam kopen. Je bent als boer niet geneigd te handelen tegenovergesteld aan het duurzaamheidsdoel.

Ik ben tot de overtuiging gekomen dat het bekostigen van duurzame landbouw via de prijs van het product een onbegaanbare weg is

Bennie Stevelink, melkveehouder in Deurningen

Een aantal weken geleden was ik op een voorlichtingsavond van LTO Noord-afdeling Noord-Oost Twente. Iemand van Flynth adviseurs en accountants gaf daar uitleg over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het nieuwe GLB riep bij mij geen weerzin, maar zelfs enig enthousiasme op. Je wordt als boer uitgelokt om kritisch na te denken over het gebruik van ieder stuk van je grond.

Is het verstandig om een strook langs een houtwal te betelen of kun je meer verdienen door daar een ecologische activiteit te plannen? Kun je een scherpe punt aan een perceel waar de loonwerker veel tijd verspilt niet beter afsnijden en daar ook een ecologische activiteit plannen? Wat doe je met een strook langs een sloot die je toch al onbemest moet laten? Ook daar is waarschijnlijk meer te verdienen met een ecologische activiteit.

Natuurlijk heeft directe betaling ook een nadeel: je bent van jaar op jaar afhankelijk van wat de overheid ervoor over heeft. Maar het is wel het enige wat uitvoerbaar is en het veroorzaakt geen contraproductieve prikkel, maar een ecologisch productieve prikkel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer