Btw-verlaging of alternatieve maatregelen op Prinsjesdag bekend

Het kabinet maakt op Prinsjesdag bekend of 2024 het jaar wordt van 0 procent btw op groenten en fruit of alternatieve maatregelen. Dat antwoordde staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën op Kamervragen tijdens het Kamerdebat Financiën. Hier stond btw-verlaging groenten en fruit op de agenda.

Btw%2Dverlaging+of+alternatieve+maatregelen+op+Prinsjesdag+bekend
© Job Hiddink

De Vaste Kamercommissie liet zich maandag 12 juni tijdens een rondetafelgesprek bijpraten ter voorbereiding op dit Kamerdebat. Daar kwamen wetenschappers, fiscalisten, gedragseconomen en organisaties aan het woord over de voordelen voor de gezondheid en mogelijkheden om het btw-tarief voor groenten en fruit te verlagen.

In het rondetafelgesprek bleken de meningen nogal verdeeld. Waar fiscalisten en gedragswetenschappers vooral kritisch waren, spraken gezondheidsdeskundigen juist van een noodzakelijke stap. Het maakte duidelijk dat voor het gewenste effect een combinatie van generieke en specifieke maatregelen nodig is.


Uitvoeringskwestie van afbakening

Belangrijke overweging die Van Rij laat meewegen in het uiteindelijke besluit, is de uitvoeringskwestie van afbakening en de mogelijk daaruit voortvloeiende rechtszaken. In het rondetafelgesprek van vorige week maandag is erop gewezen dat voor groente en fruit afgelopen decennia een beperkt aantal zaken aan de orde was.


Wat de afbakening betreft weerlegde directeur Janine Luten van GroentenFruit Huis in het rondetafelgesprek het bezwaar door aan te geven dat verse groenten en fruit gekoppeld zijn aan algemeen toegepaste productcoderingen. Deze maken het mogelijk een lager btw-tarief voor die specifieke groep toe te passen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer