Consument betaalde in april minder voor groenten en fruit

Nederlandse consumenten waren in april minder kwijt voor de aankoop van groenten en fruit. De prijs van verse groenten noteerde 6 procent lager dan een maand eerder. Voor vers fruit betaalden ze 2 procent minder.

Consument+betaalde+in+april+minder+voor+groenten+en+fruit
© Twan Wiermans

Dat meldt GroentenFruit Huis op basis van de maandelijkse inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De cijfers zijn opvallend. In een groot deel van 2022 en de eerste drie maanden van 2023 nam de gemiddelde consumentenprijs van groenten en fruit maandelijks juist toe.

Vergeleken met een jaar geleden was de prijs voor verse groenten in april nog wel 12 procent hoger. Dat geldt ook voor de prijs van vers fruit: die lag 8 procent hoger. Het CBS drukt de inflatie iedere maand uit in een consumentenprijsindex. Hierbij wordt het prijsverloop van een pakket groenten en fruit gevolgd zoals dat gemiddeld door Nederlandse huishoudens wordt gekocht.Volgens GroentenFruit Huis kunnen de resultaten wel afwijken van het daadwerkelijke koopgedrag. Dat wordt gemeten door het Duitse marktonderzoeksinstituut GfK. Over heel 2022 ging het CBS uit van een gemiddelde prijsstijging van 11 procent voor verse groenten, terwijl de consument volgens GfK-cijfers gemiddeld 7 procent meer voor een kilo verse groenten betaalde dan een jaar eerder.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer