Tomaat grootste omzetmaker verse groenten in Belgische supermarkt

Bijna 20 procent van de supermarktomzet van verse groenten in België komt voor rekening van tomaten. Op plaats 2 en 3 staan uien en witlof als omzetmakers. Dat blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van NielsenIQ-data.

Tomaat+grootste+omzetmaker+verse+groenten+in+Belgische+supermarkt
© Vidiphoto

In het fruit zorgen de banaan, appel en aardbei voor de belangrijkste omzet in de Belgische supermarkt. Hierna volgt kiwi. Peer valt met plaats 11 net buiten de top 10. Verder valt op dat mango bij onze zuiderburen wat minder goed scoort dan in Nederland. Na Duitsland geldt België als tweede buitenlandse afzetmarkt voor de Nederlandse handel in groenten en fruit.

Wat opvalt in de top 10 supermarktomzet van verse groenten in België is de hoge notering van witlof. Consumenten in ons buurland geven meer uit aan witlof dan aan bijvoorbeeld paprika's en champignons. Verder is het opmerkelijk dat ook courgette in de top 10 valt. Deze groente scoort in Nederland lager.


9 procent biologisch

Het aandeel biologisch binnen de Belgische verse groenten kwam in 2022 uit op 9 procent. Dat is 1 procent minder dan in 2020. In het fruit was biologisch goed voor 6 procent van de omzet afgelopen jaar. Ook hier zakte het aandeel biologisch vergeleken met 2021 en 2020.

De Belgische supermarktomzet van vers gesneden groenten noteerde in 2022 ruim 160 miljoen euro. Het ging hierbij om zo'n 60 procent salades. Overige groenten, zoals roerbakgroenten, zijn goed voor 17 procent van de omzet. Hierna volgt rauwkost met een aandeel van 11 procent.

Gemaksgroenten doen het in Nederland beter dan in België. Zo is in Nederland ruim 35 procent van de totale supermarktomzet van voorgesneden groenten. In België gaat het maar om 13 procent. Overigens is in België minder goede informatie beschikbaar over consumentenaankopen of supermarktverkoop van groenten en fruit dan in Nederland. NielsenIQ beschikt dus wel over de omzetcijfers van supermarkten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer