Groentesector tevreden met definitieve lijst wintergewassen

De Nederlandse vollegrondsgroentesector is te spreken over de verruimde en definitieve lijst met wintergewassen. Het is vooral goed nieuws voor telers van spinazie, savooiekool, bleekselderij, waspeen, aardbei, witlof, pastinaak en slasoorten.

Groentesector+tevreden+met+definitieve+lijst+wintergewassen
© DIRK HOL

'We zijn blij dat het merendeel van de punten uit onze reactie op de internetconsultatie uit november 2022 is overgenomen', reageert bestuurder Marcel van Rijsingen van Stichting Teelt Overleg Groenten (TOG). TOG vertegenwoordigt samen met de Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie en GroentenFruit Huis circa 1.500 telers en het merendeel van de Nederlandse groenteverwerkers.

Door de definitieve winterteeltenlijst kan de productie van bijvoorbeeld diepvriesspinazie worden gecontinueerd, geven de drie organisaties aan in een gezamenlijk persbericht. 'Dit is belangrijk voor telers en Nederlandse consumenten die hiermee een jaarrond groenteassortiment uit eigen land beschikbaar houden.'


Sperziebonen niet op de lijst

Volgens de organisaties betekent het aanpassen van de regeling een verandering van de dagelijkse praktijk voor bepaalde specifieke gewassen, zoals sperziebonen. Dit is een van de gewassen die niet op de definitieve winterteeltenlijst staan.

'Komend najaar zal blijken of alles tot een voldoende werking kan komen. Vanwege het koude en natte voorjaar zijn veel gewassen later de grond ingegaan dan vorig seizoen. Het goede nieuws is dat telers nu wel meer zekerheid hebben over hun bouwplan.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer