Kuikens krijgen direct water en voer in uitkomstkast HatchCare

Het onderzoek naar het verstrekken van voer en water aan kuikens in de broederij is ruim tien jaar geleden gestart. Dat vertelt onderzoeker Jan Wijnen van HatchTech aan de leden van AgriVaknet tijdens hun bezoek aan de innovatieve firma.

Kuikens+krijgen+direct+water+en+voer+in+uitkomstkast+HatchCare
© HatchTech

De studie van Wijnen en zijn collega's heeft geleid tot de HatchCare, een uitkomstkast waar de kuikens direct voer en water kunnen opnemen. Dat is van belang omdat er tussen het eerst uitgekomen kuiken en aankomst op het pluimveebedrijf al snel zo'n veertig uur zit.

Kuikens hebben na het uitkomen nog wel beschikking over een dooierrest. Dat kunnen ze tot vijf dagen na uitkomst opnemen. 'Het kuiken verliest dan wel dagelijks zo'n 6 procent van zijn lichaamsgewicht en dat is met vroege voeding te voorkomen', weet Wijnen.

De dooierrest nemen ze volgens Wijnen wel gewoon op. 'Het lijkt erop dat vroeg gevoerde kuikens met name eiwitten en mineralen uit de dooierrest gebruiken voor lichaamsontwikkeling, terwijl laat gevoerde kuikens met name vet en vocht gebruiken om te overleven.'

Drinken en voer direct na uitkomst zijn essentieel voor de kuikenkwaliteit

Carla van der Pol, onderzoeker bij HatchTech

Het is heel belangrijk dat de kuikens niet alleen voer maar ook water krijgen, stelt onderzoeker Carla van der Pol van HatchTech. 'In het begin nemen ze negen delen water tegen één deel voer op. Nadat alle kuikens zijn uitgekomen is dat nog steeds vier delen water op één deel voer. Vers water is dus van belang.'

Door de vroege voeding produceren de kuikens ruim twee keer zoveel warmte dan gebruikelijk. Dat maakt een goed koelsysteem nodig. Met de laminaire ventilatie van HatchTech, waarbij de temperatuur in iedere laag kuikens in de uitkomstkast exact op temperatuur is te houden, lukt dat volgens Wijnen prima.

Dit systeem, dat via de tussenwanden de ventilatielucht over alle lagen kuikens verdeelt, zit ook in de voorbroedmachines van HatchTech. Daar zorgt het voor een gelijkmatige temperatuur, op 0,1 graden Fahrenheit nauwkeurig. 'Dat legt de basis voor een goede kuikenkwaliteit', vertelt salesmanager Michiel van Veldhuizen tijdens de rondleiding door het nieuwe Experience Center van HatchTech.


Voerconversie daalt

In HatchCare kunnen de kuikens het water drinken uit open goten. Dat water wordt steeds ververst en goten zijn beter schoon te houden dan nippels. De voordelen van het direct drinken en eten zijn volgens Wijnen duidelijk: de voerconversie daalt met 0,04 en de kuikens zijn bij afleveren zo'n 6 procent zwaarder. Bij elkaar een voordeel van 7 eurocent per kuiken. Bovendien zal de uitval doorgaans wat dalen en het antibioticagebruik mogelijk wat afnemen.

Na het uitkomen gaan de kuikens nog op transport. Daartoe heeft HatchTech een transportsysteem ontwikkeld dat ook werkt met laminaire ventilatie. Van der Pol onderzoekt hoe de kuikens tijdens het transport van water en voer zijn te voorzien. 'We hebben nog geen goede methode gevonden, maar blijven daarnaar zoeken om nog beter voor de kuikens te kunnen zorgen.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer