Geslachtsbepaling broedei kan al voor dag zes

De geslachtsbepaling van broedeieren kan al vanaf dag drie tot zes. Daartoe heeft een team van de Technischen Hochschule Ostwestfalen-Lippe in het Duitse Lemgo een nieuwe techniek ontwikkeld, meldt TopAgrar.

Geslachtsbepaling+broedei+kan+al+voor+dag+zes
© Twan Wiermans

De techniek die is ontwikkeld, berust op fluorescentiespectroscopie. Daartoe maak je eerst een gaatje van 2 millimeter in de schaal van het broedei. Een laser schijnt door de eihuid heen in het ei. Op basis van de teruggekaatste lichtstralen is dan het geslacht van het embryo in het ei te bepalen.

'De laser schijnt maar oppervlakkig en heel kort, nanoseconden, in het broedei. Dat loopt hierdoor geen schade op', zegt onderzoeksleider Helene Dörksen. 'De embryo's zijn op dat moment ook nog te jong om al pijn te kunnen ervaren.'


Haantjes doden verboden

Deze nieuwe techniek voldoet aan de voorwaarden van de Duitse regering. Per 1 januari 2022 is het doden van eendagshaantjes in Duitsland definitief niet meer toegestaan. Op 21 mei heeft De Duitse Bondsdag het voorstel hiertoe van de Duitse Bondsregering goedgekeurd.

Per 1 januari 2024 moet de geslachtsbepaling plaatsvinden voor dag zeven omdat de embryo's vanaf dat moment pijn kunnen ondervinden. Of dat gaat lukken, is ook met de nieuwe techniek nog de vraag. Die techniek moet dan in heel Duitsland toepasbaar zijn. Tot nu toe was het vroegste moment van geslachtsbepaling in het broedei op dag negen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer