In-ovogeslachtsbepaling in Duitsland kan doorgaan

Kuikens in het broedei ondervinden tot dag 13 geen pijn. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Duitse ministerie van Landbouw. De in-ovogeslachtsbepaling die op dag 9 of 10 gebeurt, kan dus doorgang vinden. De Duitse wetgeving moet nog wel worden aangepast.

In%2Dovogeslachtsbepaling+in+Duitsland+kan+doorgaan
© Marcel Berendsen

In Duitsland is het sinds 1 januari 2022 al verboden om eendagshaantjes van legrassen te doden. Dat betekent dat die haantjes moeten worden grootgebracht als vleeskuikens, terwijl ze daar niet geschikt voor zijn. De andere optie is geslachtsbepaling in het broedei. Dat gebeurt nu dan ook in zowel Duitsland als Nederland en bijvoorbeeld ook al in Frankrijk.

In de Duitse wetgeving staat nu nog de eis dat in-ovogeslachtsbepaling vanaf 1 januari 2024 voor dag 7 van het broedproces zou moeten gebeuren. Met de huidige technieken voor in-ovogeslachtsbepaling is dat niet mogelijk. Die bepalen het geslacht op dag 9 of 10 van het broedproces.


In een gezamenlijke studie door drie verschillende onderzoeksafdelingen van de Technische Universiteit München is onderzocht hoe het zit met de pijnbeleving van het kuikenembyro in het ei. Daarbij is gekeken naar de hersenactiviteit, bloeddruk, hartslag en beweging van de embryo's. Uit het onderzoek blijkt dat kuikenembryo's tot en met dag 12 geen pijn kunnen ervaren. Vanaf dag 13 is dat niet meer uit te sluiten.


Wetgeving aanpassen

Op basis van de uitkomst van dit onderzoek wil het Duitse ministerie van Landbouw de wetgeving aanpassen, zodat de eis dat per 1 januari 2024 in-ovogeslachtsbepaling voor dag 7 moet, kan wijzigen naar voor dag 13.

Deze aanpassing in de wetgeving is van groot belang. Als in-ovogeslachtsbepaling niet meer zou mogen, komen er voor de Duitse markt jaarlijks ruim 40 miljoen eendagshaantjes die grootgebracht zouden moeten worden. Daartoe is onvoldoende plaats beschikbaar, mede omdat die haantjes langer gehouden moeten worden en meer ruimte nodig hebben. Daarnaast is de voerconversie van deze haantjes vanuit de legrassen een stuk slechter dan van vleeskuikenrassen, wat leidt tot een hogere milieubelasting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer