Hitteplan veetransport in werking tot en met 12 juni

Het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen treedt vrijdag in werking, omdat temperaturen van 27 graden Celsius of hoger worden verwacht. Het hitteprotocol geldt tot en met maandag 12 juni.

Hitteplan+veetransport+in+werking+tot+en+met+12+juni
© Twan Wiermans

In dit plan is vastgelegd welke afspraken er tussen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de sectorpartijen zijn gemaakt over het transport van dieren bij extreme omgevingstemperaturen. Ook zijn in het nationaal plan de sectorprotocollen over dit onderwerp opgenomen.

In dit plan biedt de NVWA de mogelijkheid om op werkdagen met extreme hitte een tropenrooster voor exportcertificering uit te voeren. Daarbij worden de openingstijden voor certificering aangepast, voor zover de capaciteit van de NVWA dit toelaat. Hierdoor kan voornamelijk in de koelere perioden 's nachts of 's ochtends vroeg worden gereden.


Extra controles

Bij extreme hitte voert de NVWA extra controles uit op transporten met extra aandacht voor temperatuur, dierenwelzijn, noodplan, watervoorziening en ventilatie. Bij controles onderweg maakt de autoriteit gebruik van temperatuurmetingen ter plekke, eventueel met een gekalibreerde thermometer. Bij controles streeft de NVWA ernaar zo min mogelijk met vee geladen vervoermiddelen onderweg stil te houden.

Tijdens het transport onder extreme weersomstandigheden geldt onverkort de verantwoordelijkheid van de vervoerder voor het welzijn van de dieren. Dit kan betekenen dat transporteurs bij hitte het vervoer eerder laten plaatsvinden en dat ze de beladingsgraad verlagen. Ook is er aandacht voor temperatuur en drinkwater. Op een rustplaats is voldoende schaduw een must.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer