NVWA: ruim honderd meldingen dierenwelzijn op warme dagen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de hitteprotocolperiode van 13 tot en met 20 juli in totaal 117 meldingen binnengekregen. In die periode met extreme weersomstandigheden zijn extra inspecteurs ingezet om toezicht te houden op de regels voor dierenwelzijn.

NVWA%3A+ruim+honderd+meldingen+dierenwelzijn+op+warme+dagen
© Fotografie Twan Wiermans

Elke melding wordt door de NVWA direct in behandeling genomen en vervolgens beoordeeld. Bij een sterke verdenking wordt direct bekeken of een dier daadwerkelijk aan hittestress lijdt, achteraf is dit lastig te zien. De autoriteit riep dan ook op om een mogelijk geval van hittestress direct te melden.


Sector beter voorbereid

De NVWA merkt dat de veehouderij zich steeds beter voorbereidt op het warme weer en ook beter is geïnformeerd. Na de zomer van 2021 waren er meer dan 200 meldingen binnengekomen. Vergeleken met een aantal jaar geleden is het hitteprotocol tot nu toe over het algemeen goed nageleefd door alle partijen, merkt de autoriteit. Zowel particulieren, veehouders en slachterijen lijken beter op de hoogte van de betreffende richtlijnen.

Slachthuizen hebben vaak hun werktijden aangepast zodat transport op extreem hete dagen na 12 uur 's middags veelal niet meer voorkwam. Ook werden er minder of geen exportcertificeringen aangevraagd. De NVWA heeft de grotere slachthuizen gevraagd om bij heet weer extra te letten op een goede planning. Technische mankementen kunnen snel resulteren in wachtrijen van vrachtwagens bij slachthuizen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer