NVWA controleert veehouders extra op schaduw voor iglo's

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) voert op deze warme dagen extra controles uit om te zien of dieren voldoende zijn beschermd tegen de hitte. Zo moeten de iglo's bij temperaturen boven de 24 graden Celsius in de schaduw staan. Ook kunnen mensen die vormen van hittestress zien, dit doorgeven via een meldpunt.

NVWA+controleert+veehouders+extra+op+schaduw+voor+iglo%27s
© Han Reindsen

De inspecteurs van de NVWA controleren of dieren in de wei voldoende worden beschermd tegen hitte en of er voldoende aandacht is voor goede klimaatbeheersing in stallen. Daarnaast zijn er extra controles op veetransporten, nu het warmer is dan 27 graden Celsius.

Extra aandacht is er voor kalveriglo's. Deze huisvesting biedt geen bescherming tegen hitte. Op warme dagen kan de temperatuur in een kalveriglo snel oplopen. Hierdoor neemt het risico op hittestress bij de kalveren toe. De regels voor kalveren in kalveriglo's zijn daarom aangescherpt. Bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius of hoger moeten de iglo's in de schaduw staan.


Meldpunt

Mensen die zien dat een dier in de wei last heeft van hitte, kunnen dit doorgeven aan een meldpunt van de NVWA. Aandachtspunten daarbij zijn voldoende beschutting en voldoende drinkwater, maar ook de zaken die kunnen duiden op hittestress, zoals de ademfrequentie, eventueel kwijlen en lusteloosheid.

De inspecteurs beoordelen daarbij of het dierenwelzijn in gevaar is. In veel gevallen bellen ze eerst de houder van de dieren, zodat die zelf actie kan ondernemen. Bij een acuut gevaar volgt een inspectie.


Voor hittestress bij huisdieren is er het dierenalarmnummer 144. Deze dieren vallen buiten de zorg van de NVWA.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer