Energietransitie niet meer weg te denken uit bedrijfsvoering glastuinder

Dat de energietransitie volledig is ingebed in de bedrijfsvoering op glastuinbouwbedrijven bleek tijdens het Energiekevent van Glastuinbouw Nederland, dat woensdag plaatsvond bij Wageningen University & Research en Delphy in Bleiswijk. Een ruime meerderheid van de aanwezigen gaf aan te gaan investeren in verduurzaming.

Energietransitie+niet+meer+weg+te+denken+uit+bedrijfsvoering+glastuinder
© Kimberly Bakker

Investeringen in ledverlichting, schermen en luchtbehandelingssystemen blijken het populairste onder de circa tweehonderd aanwezige ondernemers. Zij geven aan daarbij graag te zien dat Kas als Energiebron meer onderzoek gaat doen naar thema's als CO2, elektrificatie, ontvochtiging, warmtepompen en digitalisering. 'Ik ben blij dat er vooral mogelijkheden op het bord staan', reageert voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland. 'Een half jaar geleden zou de focus vooral liggen op prijzen. Dit laat zien dat iedereen bezig is met de energietransitie.'

Volgens Inge Lardinois van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn deze resultaten kenmerkend voor de sector. 'De glastuinbouw is sterk als het gaat om de energieopgave. Kijk alleen al naar het energieconvenant dat de sector eind november heeft gesloten met het ministerie. De resultaten uit deze peiling geven mij vertrouwen dat ondernemers bereid zijn om investeringen te doen. Dat sluit ook mooi aan bij de subsidieregelingen die in het voorjaarsbesluit Klimaat zijn afgesproken.'


Daarmee doelt Lardinois op de subsidiepot van 300 miljoen euro voor warmte-infrastructuur en de extra 200 miljoen euro voor energiebesparing via de EG-regeling. 'Daarnaast werken we hard aan een nieuwe subsidieregeling voor aardwarmte. We hopen die in de tweede helft van het jaar te kunnen publiceren.'


Opeenstapeling maatregelen zorgelijk

De verhoging van de subsidiepot neemt volgens Lardinois niet weg dat er nog een paar zorgen zijn. 'Een daarvan is de algemene verhoging van de energiebelasting, die 1,2 megaton extra CO2-reductie moet opleveren.' Ze zegt wel dat deze regeling nog niet in beton is gegoten. 'Er wordt nog een impactanalyse uitgevoerd. Het is vooral de opeenstapeling van maatregelen waar wij ons zorgen over maken.'

Bom-Lemstra onderschrijft dat. 'Met een opeenstapeling van maatregelen kan de overheid de energietransitie niet in de benen houden. Politici moeten zich afvragen of bedrijven met al die maatregelen wel overeind kunnen blijven. Ik houd mij vast aan de gedachte dat staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) gezegd heeft dat de maatregelen ervoor moeten zorgen dat er een economisch vitale sector overeind blijft. Dat is het beste wat we kunnen doen als we deze stortvloed aan nog uit te werken maatregelen zien.'


De voorzitter van Glastuinbouw Nederland constateert dat het initiatief vanuit de sector wordt gewaardeerd in politiek Den Haag. 'We zijn een sector die vooraf bedenkt hoe we kunnen bijdragen én hoe we een gezonde sector kunnen behouden. We wachten niet af tot er een wirwar aan regels over ons heen komt. Zo kun je zaken doen met elkaar. En zo moeten we het ook blijven doen.'


Vernieuwde energievisie

Die vooruitstrevendheid zet de brancheorganisatie kracht bij door woensdag de vernieuwde energievisie te overhandigen aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 'Met alle veranderingen was het hoog tijd voor een herziening', licht Bom-Lemstra toe. 'Een transitie is immers geen lineair proces. Het is een proces van vallen en opstaan. Onze inzet op biomassa is daar een voorbeeld van. Dit bleek minder geaccepteerd in de maatschappij dan gedacht en dus moesten we op zoek naar alternatieven.'

De nieuwe visie, met als naam 'Verantwoorde glastuinbouw is klimaatneutraal in 2040', omvat onder meer een herziene warmtecirkel. De verwachting is dat aardwarmte over zeventien jaar de grootste warmteleverancier is van de glastuinbouw (33,3 procent). Daarna volgen warmtepompen (25 procent) en warmte van derden, inclusief bio-energie (25 procent).

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer