Glastuinbouw Nederland: 'Maak zonnepanelen op kassen vergunningsplichtig'

Glastuinbouw Nederland constateert dat marktpartijen glastuinders benaderen om hun bedrijfsvoering te staken en hun kasdek beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Daarom wil de brancheorganisatie dat zonnepanelen op kassen vergunningsplichtig worden gemaakt.

Glastuinbouw+Nederland%3A+%27Maak+zonnepanelen+op+kassen+vergunningsplichtig%27
© Jan Anninga

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland zegt in een recente KasTopics signalen te ontvangen dat marktpartijen interessante huurinkomsten bieden met looptijden van vijftien tot soms wel dertig jaar. 'We moeten voorkomen dat investeringsmaatschappijen vergunningsvrij zonnepanelen op leegstaande kassen kunnen leggen.'

Dit belemmert volgens de brancheorganisatie de herstructurering van de sector. 'Dit omdat deze gronden langdurig en soms ook definitief onttrokken worden aan de glastuinbouw', licht Bom-Lemstra toe. 'Het gaat hier immers niet om het soort zonnepanelen waaronder een teelt mogelijk is. De kassen worden gezien als kant-en-klaar staketsel.'

Volgens de voorzitter van de brancheorganisatie is het daarom nodig dat zonnepanelen op kassen vergunningsplichtig worden gemaakt. 'Regulering via een vergunning bevordert de gewenste ontwikkelingen voor meervoudig grondgebruik en stimuleert innovatie en verduurzaming van de glastuinbouwsector.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer