Protocol maakt overschakelen naar ledverlichting eenvoudiger

Klimaatcomputerleveranciers ontwikkelen een protocol om de communicatie tussen ledverlichting en klimaatcomputers te standaardiseren. Hiermee hopen de bedrijven de innovatie en samenwerking in de sector te versterken.

Protocol+maakt+overschakelen+naar+ledverlichting+eenvoudiger
© Signify

Door het toepassen van ledverlichting in de glastuinbouw neemt het energieverbruik af en nemen de mogelijkheden om de gewasgroei te sturen toe. Voor deze aansturing communiceren lampen en de klimaatcomputer met elkaar. Het werken met veel verschillende protocollen zorgt nu nog voor hogere implementatiekosten bij telers.

De noodzaak van een standaardprotocol voor het aansturen van ledlampen is dan ook groot. Het nieuwe protocol wordt ontwikkeld door klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder, samen met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP). Volgens de partijen levert een uniform protocol een flinke tijds- en kostenbesparing op.

HDP – een initiatief van Ledgnd, Investeers en Glastuinbouw Nederland – gaat aan de slag met testtooling voor het nieuwe protocol en beoogt het dimprotocol verder te verbreden naar sensoren en andere apparatuur. Het nieuwe communicatieprotocol wordt standaard beschikbaar gesteld via hortivation.nl. Verwacht wordt dat de eerste producten nog in 2023 communiceren met het nieuwe protocol.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer