Volop interesse voor subsidieregeling Energie-efficiënte Glastuinbouw

Glastuinders hebben dit jaar voor 78 miljoen euro aan financiering binnen de subsidieregeling 'Energie-efficiëntie Glastuinbouw' aangevraagd. Daarmee werd het budget van 60 miljoen euro ruimschoots overschreden. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema in een reactie op vragen van de VVD.

Volop+interesse+voor+subsidieregeling+Energie%2Deffici%C3%ABnte+Glastuinbouw
© Fotostudio Gerard-Jan Vlekke

De openstelling voor de subsidieregeling 'Energie-efficiënte Glastuinbouw' sloot dit jaar al op 30 juni. 'Het openstellingsbudget was uitgeput', schrijft Adema in een Kamerbrief. Het oorspronkelijke openstellingsbudget stond op 13 miljoen euro, maar dat werd vlot daarna al verhoogd naar 25 miljoen euro. Later werd het budget nog eens verhoogd tot het uiteindelijke bedrag van 60 miljoen euro.

Dat was nog altijd niet voldoende, want Adema meldt dat glastuinders voor ruim 78 miljoen euro aan financiering hebben aangevraagd. 'Het was echter niet mogelijk het openstellingsbudget nog verder te verruimen', licht de landbouwminister toe. Dat is ook een van de redenen waarom de subsidieregeling niet het hele jaar wordt opengesteld. 'Dat leidt namelijk niet tot extra subsidiemogelijkheden voor tuinbouwbedrijven.'

Adema is voornemens de subsidieregeling in 2023 opnieuw open te stellen, maar de voorwaarden voor bijvoorbeeld de eis van een maximaal vermogen in ledverlichting veranderen niet. 'Uit de animo voor de regeling blijkt niet dat tuinders hierdoor afzien van de overstap op ledverlichting. Daarbij hoeft de wattage-eis voor ledverlichting ook niet tot een lagere productie te leiden, ten opzichte van SON-t-verlichting', sluit de minister af.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer