Arbeid en energie hete hangijzers voor kleinfruittelers
De beschikbaarheid en huisvesting van arbeidskrachten en betaalbare energie worden door kleinfruittelers onder glas gezien als grote knelpunten in hun bedrijfsvoering.
Dit blijkt uit een enquête die afgelopen voorjaar is uitgezet door Glastuinbouw Nederland. Doel van de organisatie is vaststellen wat de wensen zijn van ondernemers in verschillende deelsectoren op het gebied van onderzoek en belangenbehartiging. De bedrijven die in dit geval de vragenlijst hebben ingevuld, telen houtige fruitgewassen als rode bessen, frambozen, bramen of blauwe bessen onder glas, in tunnels of onder regenkappen.
Bij de kleinfruittelers is er veel zorg over de beschikbaarheid en flexibele inzet van goed en voldoende personeel en over de huisvesting van de medewerkers. De ondernemers geven in dit kader verder aan dat de automatisering en robotisering in hun relatief kleine deelsector nog nauwelijks op gang komen. De schaarse arbeid zorgt ook voor sterk stijgende bedrijfskosten.
Datzelfde geldt voor de energievoorziening. De kleinfruittelers noemen het afschaffen van het verlaagd tuinbouwtarief voor ketelgas en de beperkte beschikbaarheid van alternatieve energiebronnen voor solitaire bedrijven zonder meer hete hangijzers. Het oplossen van knelpunten ten aanzien van de levering van energie en het kunnen inspelen op de energietransitie zijn essentieel voor de levensvatbaarheid van de bedrijven.
Transitie naar groenere teeltsystemen
Ook bij de transitie naar groenere teeltsystemen zien de telers van houtige fruitgewassen onder glas diverse knelpunten. Zij wijzen onder meer op het steeds kleinere gewasbeschermingsmiddelenpakket en zien zonder goede alternatieven vooral problemen ontstaan voor de beheersing van luis, spint, suzuki-fruitvlieg, wantsen en onkruid op de zwartstroken. Voor informatie over de inzet van bijvoorbeeld biostimulanten is meer onderzoek gewenst.
Andere onderwerpen voor onderzoek die kleinfruittelers noemen, zijn houdbaarheid van de geoogste producten, weerbaarheid van planten en inzicht in de plantenfysiologie. De gedachte achter meer fysiologisch onderzoek is dat de energiecrisis juist kan leiden tot nieuwe teeltmethoden. Onderzoek moet ook aantonen hoe een nieuwe manier van telen kan bijdragen aan een goed bedrijfsresultaat.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5075E (LH) #31502
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Celtis 456 RX
2008, P.O.A.
-
Kuhn GF 17012 schudder
Gebruikt, € 34.000
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Vrijdag7° / 4°10 %
-
Zaterdag11° / 4°10 %
-
Zondag13° / 7°5 %