Ede koppelt boer aan loonwerker bij doorzaai kruidenrijk grasland

Gemeente Ede gaat ruim vijftig melkveehouders helpen om te schakelen naar kruidenrijk grasland. Ze biedt boeren korting op zaad en op de kosten van een loonwerker die ervaring opdeed met het doorzaaien van kruidenrijke mengsels door bestaand grasland. Hiermee hoopt de gemeente 1,5 miljoen vierkante meter kruidenrijk grasland te realiseren.

Ede+koppelt+boer+aan+loonwerker+bij+doorzaai+kruidenrijk+grasland
© Urgenda

De gemeente betaalt mee aan de crowdfundingscampagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda waar al zo'n duizend boeren aan hebben meegedaan.

'Kruidenrijk grasland is goed is goed voor klimaat, biodiversiteit en bodem. Meedoen is makkelijk. Geen ingewikkeld gedoe, maar bestellen, proberen en vanuit je eigen vakmanschap inpassen in jouw bedrijf. Hiermee dragen de deelnemers bij aan een betere balans tussen wat de natuur kan dragen en wat we als samenleving van haar vragen', zegt wethouder Jan Pieter van der Schans.


Doorzaaien soms lastig

Doorzaaien wordt soms als lastig ervaren, maar er is steeds meer ervaring en onderzoek om het goed te doen. Loonwerker Wim van Maanen is een van de twee loonwerkers die de boeren gaan ondersteunen. Hij testte in het najaar van 2022 een demonstratiemodel doorzaaimachine Single Disc Seeder van Landkracht om kruiden en klavers in bestaand grasland door te zaaien. Door middel van schijven worden sleufjes gemaakt waar vervolgens de zaden in worden gespoten, die daarna weer worden aangerold.

De machine is 3 meter breed en de afstand tussen de sleufjes is 8,9 centimeter. De tweede doorontwikkelde zaaimachine verspreidt de zaden over de hele breedte voor de stervormige aandrukrol. Met deze methode wordt de bestaande grasmat grotendeels intact gehouden.

Loonwerker Dennis Minnen heeft een no-tilldoorzaaimachine van Novag. Deze 4 meter brede machine maakt net als een normale zaaimachine een sleuf in de bodem. In tegenstelling tot zaaimachines die het zaadje ín de sleuf leggen, deponeert deze machine het zaadje een paar centimeter ernaast, onder de zode. Vervolgens worden de zaden individueel per rij aangedrukt in plaats van met een rol. Zo ben je er zeker van dat de zaden allemaal goed worden aangedrukt, ook bij een ongelijkmatige bodem. Omdat de machine doorzaait met minimale bodemverstoring, is de kans op verdroging na het zaaien een stuk kleiner, stelt de gemeente.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer