Urgenda doneert 50.000 euro voor kruidenrijk grasland

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda doneert 50.000 euro aan boeren, zodat zij kruidenrijke mengsels kunnen kopen en inzaaien. Boeren kunnen een korting van 40 tot 50 procent krijgen op de aanschaf hiervan. Het doel is dat boeren hiermee stikstof kunnen reduceren en de biodiversiteit op hun land kunnen vergroten.

Urgenda+doneert+50%2E000+euro+voor+kruidenrijk+grasland
© Twan Wiermans

Dat laat de duurzaamheidsorganisatie van Marjan Minnesma weten. Via 1001ha.nl kunnen melkveehouders in het hele land kruidenrijke grasmengsels met korting kopen. Het is hiermee de bedoeling dat het inzaaien van kruidenrijk gras niet duurder is dan Engels raaigras. 'De omslag naar kruidenrijke weilanden scheelt kunstmest, CO2- en methaanuitstoot en zorgt voor meer insecten en bodemleven en betere waterberging', stelt Urgenda in een verklaring.

Het project '1001ha' is een initiatief van Urgenda en LTO Nederland. In eerdere jaren hebben duizend boeren hiervan al gebruikgemaakt. Driekwart van deze boeren gaat na dit project zelf door met kruidenrijke weilanden, ook zonder korting, constateren de deelnemende partijen.


Experimenteren

'Met de kortingsactie 1001ha krijgt de boer laagdrempelige en financiële hulp en ondersteuning om te experimenteren met kruidenrijk grasland in plaats van Engels raaigras en dat slaat aan', zegt Minnesma. 'We hebben geen tijd te verliezen voor klimaat en biodiversiteit, dus we springen zelf bij met onze donateurs.'

De campagne 1001ha startte in het najaar van 2020. Boeren krijgen korting op een mengsel naar keuze en krijgen gratis begeleiding. Er is een limiet van 3 hectare per boer, zodat zoveel mogelijk boeren kunnen meedoen. Op de provincie Flevoland na hebben alle provincies financieel bijgedragen, resulterend in een verkochte hoeveelheid zaad voor 3.400 hectare. Gelderland, Noord-Brabant en Drenthe hebben al twee keer meegedaan. Ook het Rijk, burgers en bedrijven betaalden mee. Dankzij de 50.000 euro van Urgenda kunnen honderd melkveehouders extra meedoen.


Gezondere melk

Volgens Urgenda zijn er nog meer voordelen van kruidenrijk grasland ten opzichte van 'monocultuur'. 'Onlangs bleek nog uit onderzoek dat koeien die leven op kruidenrijke weilanden, minder van het sterke broeikasgas methaan uitstoten én dat hun melk gezonder is omdat deze meer omega 3-vetzuren bevat.'


Urgenda streeft er naar eigen zeggen naar dat in 2025 een monocultuur van Engels raaigrasland tot het verleden behoort. 'Oud grasland, extensief kruidenrijk, productief kruidenrijk of grasklaver; er is nog steeds wat te kiezen en het is allemaal duurzamer en beter voor koe, klimaat, natuur én voor de boer. Het zaaimengsel is dan wel iets duurder, maar de boer verdient dit terug door besparing op kunstmest. Met korting op het mengsel wordt zelfs deze kostenpost weggenomen', stelt de duurzaamheidsorganisatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer